Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste o tonă de chihlimbar,…

Peste o tonă de chihlimbar, restituit statului

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depistat și restituit statului o cantitate de 1030 kg de pietre de chihlimbar, ce au fost puse la dispoziție Serviciului Fiscal de Stat.

Anterior, în vara lui 2015, a fost deconspirată o schemă de export ilegal a acestor pietre scumpe spre Hong Kong, China, pe cale aeriană. Dosarul penal a fost pornit de Procuratura Anticorupție. 

În rezultat, chiar dacă persoanele culpabile au fost trase la răspundere penală, chihlimbarul nu a fost confiscat, ci a fost dat spre păstrare inculpaților, la cererea acestora și cu acordul procurorului anticorupție. 

PCCOCS a identificat locul aflării pietrelor prețioase, care au fost ridicate și restituite autorității fiscale, care urmează să efectueze valorificarea acestora și trecerea lor în folosul statului, așa cum instanța de judecată a dispus confiscarea specială a lor. 

Sprijinul logistic în activitatea de ridicare și escortare în siguranță a capturii a fost acordat de angajații Inspectoratului General de Carabinieri al MAI. 

La această etapă are loc expertizarea capturii, în vederea stabilirii cu exactitate a caracteristicilor și valorii acesteia. Procuratura precizează că urmărirea penală derulează în continuare, în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate și tragerea la răspundere penală a persoanelor culpabile. 

În ianuarie curent, în timpul prezentării raportului privind rezultatele verificărilor inițiate la PA și PCCOCS, procurorul general Alexandru Stoianoglo a prezentat detalii despre finalitatea acestui dosar.