Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 44.000 de cetățeni ai…

Peste 44.000 de cetățeni ai R. Moldova sunt săraci multidimensional

Conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), R. Moldova se clasează pe poziția 107 din 188 de țări și teritorii. În perioada anilor 1990 – 2015, valoarea IDU a R. Moldova a crescut de la 0,652 la 0,699, înregistrând o creștere de 7,2 la sută. În această perioadă, speranța de viață la naștere a crescut cu 4,1 ani, numărul mediu de ani de școlarizare a crescut cu 3,9 ani și speranța de viață școlară a scăzut cu 0,2 ani. Venitul național brut al Republicii Moldova pe cap de locuitor a scăzut cu circa 23,8% între 1990 și 2015.

Cele mai recente date făcute publice în 2012 ne indică 44.000 de persoane (sau 1,2% din total populației) sunt săraci multidimensional, în timp ce 90.000 (sau 2,5% din total populației) trăiesc foarte aproape de limita sărăciei multidimensionale. Datele analizate relevă o potențială creștere a sărăciei în raport cu combustibilul, reieșind din faptul că prețurile la energie sunt în creștere, ceea ce pune presiune pe bugetele gospodăriilor casnice.

„Sărăcia este un fenomen complex și multidimensional și nu poate fi măsurată doar prin referința exclusivă la cheltuielile gospodăriilor. Prin urmare, este important să analizăm sărăcia prin luarea în considerare a suprapunerii deprivărilor pe 3 dimensiuni: educație, nivelul de trai și cel al sănătății”, a declarat Dumitru Vasilescu, manager de proiect PNUD Moldova, care a contribuit la Raportul de Dezvoltare Umană.

În consecință, țara are nevoie, în afară de politici care vizează creșterea veniturilor și respectiv a cheltuielilor, de acces și servicii îmbunătățite în domeniul educației, sănătății și protecției sociale.

Raportul de Dezvoltare Umană 2016 recomandă derularea reformelor piețelor globale și instituțiilor pentru a le face mai echitabile și reprezentative. Pentru a combate corupția și fluxurile financiare ilicite care compromit grav sănătatea fiscală a regiunii, raportul recomandă o cooperare majoră, la nivel mondial, împotriva evaziunii fiscale printr-un schimb mai bun de informații și alte eforturi de monitorizare a finanțelor globale.