Peste 150 de jurnaliști, la Forumul Mass-Media 2017. „Uneori și presa modernă poate fi periculoasă”

Peste 150 de jurnaliști, editori, manageri media și alți reprezentanți ai instituțiilor de presă din R. Moldova se întâlnesc astăzi și mâine pentru a discuta problemele existente pe piața mediatică autohtonă și pentru a formula mai multe soluții pentru rezolvarea acestor probleme. Timp de două zile, participanții la ediția a III-a Forumului Mass-Media vor identifica lacunele legislative, factorii de influență în dezvoltarea audiovizualului, aspectele de reglementare și concurență în contextul pieții publicității media, ce înseamnă de fapt știri false și de cine și cum sunt răspândite acestea.

Chiar la începutul Forumului s-a semnalat fenomenul „manipulării” în interese politice, dar și pericolul presei online sub aspectul tendinței de creștere a vizualizărilor în detrimentul informării oneste și responsabile. „Uneori presa modernă poate deveni și periculoasă prin titlurile și informația pe care o pot transmite, mai ales dacă este folosită de anumite persoane”, a declarat Vasile Botnaru, directorul Radio Europa Liberă Chișinău, la deschiderea Forumului Mass-Media, ediția a III-a.

În același timp, Peter Michalko, Ambasador, șeful Delegației Uniunii Europene, a subliniat că Uniunea Europeană observă cât de des este folosită mass-media pentru manipularea opiniei publice. „Una dintre problemele de bază cu care ne confruntăm este monopolizarea pieții mediatice, ceea ce sufocă existența pluralismului de opinie și informarea corectă a populației. Consider că acest lucru trebuie să fie asigurat de Legislația fiecărei țări. Sigur, problemele nu sunt noi, dar ele lasă amprente tot mai adânci și trebuie soluționate. Trebuie să acceptăm rolul și locul presei în societate și să le oferim acces la informație de interes public, ca ulterior, jurnaliștii să ne poată informa corect”, a menționat șeful Delegaței UE.

„Hai să lăsăm mass-media să-și facă lucrul, fără a face presiuni asupra ei. Misiunea guvernării este să apere jurnaliștii și să tragă la răspundere pe cei care fac presiuni și le pun piedici jurnaliștilor ca să funcționeze corect”, a atenționat Julia Monar, Ambasadoarea Republicii Federale Germane în R. Moldova.

Andrian Candu, președintele Parlamentului, a declarat: „Cred că presa nu trebuie să servească pe cineva, ci să servească adevărul și să fie în serviciul societății”.

În prima zi a Forumului mass-media 2017  va avea loc o dezbatere la tema „Ştirile false, manipularea informaţiei şi încrederea în mass-media” cu participarea unor experţi şi oficiali din ţară şi de peste hotare.

Tot în cadrul Forumului, jurnaliștii din R. Moldova vor participa la o serie de master-classuri cu participarea experților internaționali: Andrey Gurkov, redactor Deutsche Welle, Germania; Mirko Lorenz, Innovation Manager Deutsche Welle, Germania; Piotr Piotrowicz, publisher of Gazeta Jarocinska, Polonia; Ovidiu Vanghele, Senior editor Factual.ro, România; Linor Goralik, expertă, Israel; Ilya Krasilshchik, fondator Meduza.io, Letonia; etc.

Organizarea Forumului mass-media din R.Moldova a fost finanțată de Programul Mass-Media al Fundației Soros-Moldova și cofinanțată de Consiliul Europei și Fundația Est-Europeană din resursele acordate de guvernul Suediei și Ministerul de Externe al Danemarcei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *