Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Percheziții la MoldovaTransGaz: bugetul de…

Percheziții la MoldovaTransGaz: bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 10 mln de lei

Vitalie Busuioc

Ofiţerii de Investigații a  Fraudelor Economice, în comun cu procurorii au efectuat astăzi percheziții la 25 de adrese din capitală, inclusiv la sediul Moldovatransgaz. Sunt vizate 13 persoane,  printre care persoane juridice de drept privat, conducători ai întreprinderilor și o persoană care deține funcția de membru al Consiliului de administrație al SA „Moldova-Gaz” și un șef de departament al întreprinderii. Perchezițiile au loc într-o cauză penală pe numele factorilor de decizie de la „MoldovaTransGaz” și „MoldovaGaz”, precum și de la alte întreprinderi.  „MoldovaTransGaz” este o filială a SA „MoldovaGaz” și asigură tranzitul de gaze rusești prin Moldova.

Procurorul Vitalie Busuioc a declarat că dosarul penal a fost inițiat la 24 februarie, iar persoanele sunt cercetate pentru evaziune fiscală, spălare de bani, dobândirea prin escrocherie și delapidare a mijloacelor financiare în sume deosebit de mari, precum și a insolvalabilității fictive, intenționate a unei întreprinderi. De asemenea, a mai fost inițiat un dosar penal și pentru confecționarea și utilizarea actelor false.

Acuzatorul de stat precizează că în urma acestor infracțiuni, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 10 milioane de lei prin neachitarea taxei pentru valoarea adăugată. Alte peste 50 de milioane de lei ar fi fost însușite prin alte scheme frauduloase. „Banii au fost obținuți ca urmare a aplicării metodologiei de cacul a consumurilor tehnologice și pierderilor tehnice a gazului natural și urmau a fi incluse în tarif, respectiv, achitate de către cetățenii R. Moldova”, a menționat procurorul.

„Din circumstanțele cauzei penale rezultă că, în perioada 2011-2015, persoane din conducerea „MoldovaGaz”, împreună cu alte persoane din cadul acestei întreprinderi, precum și agenți economici privați, au creat o schemă infracțională prin care agenți economici privați, precum și întreprinderi delicvente, declarate ulterior fantome, au mimat licitații sau au prezentat documente false în baza cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestare a serviciilor și de achiziții ale mai multor mărfuri. În urma încheierii unor asemenea tranzacții, o parte din mărfuri erau livrate de către întreprinderi delicvente, întreprinderi fantomă, astfel cauzându-se mai multe prejudicii. În primul rând, nu era achitată Taxa pe Valoare Adăugată și aceste întreprinderi majorau neîntemeiat prețul pe care îl plătea ulterior „MoldovaGaz”. Banii transferați în urma realizării acestor lucrări fictive nu erau reflectați în evidența contablă, fiind încasați ulterior de acești agenți economici și împărțiți între făptuitori”, a declarat Vitalie Busuioc.

Vitalie Busuioc a declarat că directorul „MoldovaGaz”, Alexandr Gusev este plecat de mai mult timp peste hotarele țării. „Domnul Gusev nu se află pe teritoriul Republicii Moldova. El nu a avut interdicție de a părăsi țara, iar perioada în care domnul Gusev nu se află pe teritoriul R. Moldova este una foarte îndelungată, astfel că investigațiile care se desfășoară la moment nu coincid cu perioada când dumnealui a plecat. Dumnealui a plecat înainte de pornirea acestor investigații”, a declarat Vitalie Busuioc.

Cei care vor fi găsiți vinovați în acest caz riscă de la doi până la 15 ani de închisoare.

Foto: captură video privesc.eu