Principală  —  IMPORTANTE   —   Pentru consumatorii casnici, tariful pentru…

Pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz consumat nu va crește. Prim-ministra Gavrilița: „Vom veni cu programe de compensații și pentru anumiți agenți economici”

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz consumat nu va crește în lunile februarie și martie. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița, care a menționat faptul că Guvernul rămâne la mecanismul în care primii 50 de metri cubi de gaz vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 metri cubi vor costa 7,9 lei până la 150 de metri cubi compensați, indiferent de decizia pe care o va lua Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) referitor la solicitarea companiei Moldovagaz privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali.

Totodată, prim-ministra a dat asigurări că Guvernul pregătește programe de compensații și pentru anumiți agenți economici.

„Am avut o ședință împreună cu câțiva colegi din Guvern și am făcut calcule ca să vedem dacă ne permitem noi compensații. În acest context, vin cu un mesaj important pentru cetățeni: indiferent de decizia pe care o va lua Agenția Națională de Reglementare în Energetică referitor la solicitarea Moldovagaz, fie că acceptă prețul propus de companie, fie că acceptă o creștere mai mică a tarifelor, pentru consumatorii casnici, tariful în februarie și martie pentru primii 150 de metri cubi consumați nu va crește. Vom rămâne la mecanismul în care primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 de metri cubi vor costa 7,9 lei până la 150 de metri cubi compensați. Mai mult, am decis că vom veni cu programe de compensații și pentru anumiți agenți economici.

Referitor la aceste compensații avem în lucru mai multe scenarii care urmează inclusiv să fie discutate cu reprezentanții agenților economici și cu cei ai asociațiilor de afaceri, dar ceea ce pot spune la acest moment este că Guvernul va lua în considerație opțiuni de susținere a întreprinderilor consumatoare de gaz care produc bunuri de primă necesitate – pâine, lapte sau alte alimente și companiile mici și mijlocii consumatoare de gaze naturale. Luăm în calcul și alte programe care ar putea duce la creșterea puterii de cumpărare a unor categorii de angajați și pentru familiile vulnerabile”, a declarat prim-ministra în cadrul ședinței Guvernului.

Cererea pe care SA „Moldovagaz” a înaintat-o ANRE-ului privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețul de 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus se află la etapa examinării. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că ANRE a recepționat cererea Moldovagaz, dar deocamdată nu a fost stabilită o ședință în cadrul căreia ANRE va aproba noi tarife la gaz.

SA „Moldovagaz” a înaintat pe 21 ianuarie ANRE-ului o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022.

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus.