Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Patru studente implicate într-o încăierare,…

Patru studente implicate într-o încăierare, exmatriculate de la USMF

Patru studente de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”, care ar fi lovit, la 23 septembrie, o femeie, au fost exmatriculate. Acestea sunt originare din Israel și erau în anul III.

O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 1 octombrie, la ședința Comitetului de etică, care a examinat materialele pe cazul dat și a audiat participantele la conflict.

„Comitetul de etică a concluzionat: de a aplica cea mai drastică sancțiune pentru încălcarea normelor de comportament prin folosirea inclusiv a forței fizice. Tot astăzi, în baza concluziei Comitetului de etică, a fost emis Ordinul rectorului nr. 256 din 01.10.2019 cu privire la exmatricularea celor patru studente,  din anul III de studii, cetățene ale Israelului, și rezilierea contractelor, încheiate cu acestea, cu privire la instruirea la studii superioare integrate”, este menționat într-un comunicat emis de instituție.

Responsabilii de la universitate s-au autosesizat după ce în spațiul public a apărut o înregistrare video și informații precum că studentele au agresat fizic o femeie.

Cu o reacție la acest incident a venit și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a afirmat ieri că serviciile de migrație ar trebui să examineze oportunitatea retragerii vizei de ședere a acestora.

„Noi, moldovenii, suntem un popor primitor, prietenos, ospitalier. Dați-ne o pace și vă dăm două înapoi – o asemenea atitudine am avut și de-a lungul istoriei, și în relațiile cu vecinii, și în raporturile noastre sociale. Însă faptul că suntem modești și toleranți nu e un motiv pentru alții, pentru străini, să se comporte brutal, jignitor și ofensator. Mai ales nu vom permite asemenea gesturi și comportamente la noi acasă, în adresa cetățenilor noștri. Din păcate, un asemenea comportament, violent, a fost înregistrat recent, când o localnică, o tânără mamă a fost agresată în mod urât, în prezența propriului copil mic, de un grup de cetățeni străini, care fac studiile în Republica Moldova. Vreau să cred că acest dezmăț al violenței reprezintă un caz izolat, care nu se va mai repeta și care nu va afecta negativ atitudinea cetățenilor moldoveni față de studenții străini. Totodată, consider că asemenea gesturi trebuie penalizate, pentru a le transmite tuturor că statul știe să-și protejeze cetățenii și nu va admite violență în adresa acestora, mai cu seamă violență în adresa sau în prezența copiilor”, a scris șeful statului într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanții asociației „Promo-LEX” au remarcat că „faptele huliganice ale unor participante la conflict nu au nicio legătură cu statutul de străin al acestora”.

„Deși orice fapte ilicite trebuie sancționate în conformitate cu legea, suntem îngrijorați că domnul Dodon atrage atenția publicului doar asupra „comportamentului străinilor” în Moldova, presupunând (în mod eronat) că faptele ilicite ale unei/unor persoane sunt mai grave sau diferite de restul, dacă provin de la străini (cei care au o altă naționalitate sau cetățenie). Accentuarea acestui mesaj de către președintele statului nu face decât să trezească intoleranța și atitudini ostile față de oamenii care dețin o naționalitate sau cetățenie diferită decât cea a Republicii Moldova. Pe baza exemplului președintelui, putem urmări fenomenul xenofobiei, care nu este altceva decât manifestarea intoleranței, fricii, urii sau prejudecăților față de reprezentanții altor țări sau culturi”, este notat într-o postare pe pagina Monitor Hate Speech Moldova.

Foto: spynews.ro