Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Patru piste de aterizare pentru…

Patru piste de aterizare pentru elicopterele SMURD

Patru piste de aterizare pentru elicopterele SMURD vor fi construite în R. Moldova pentru a facilita intervenţia serviciului aerian în cazuri de urgenţă. Proiectul costă 10 milioane de euro şi este finanţat de Guvernul României şi cel al R. Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului român de Interne, Raed Arafat, aflat într-o vizită la Chişinău, a anunţat că platformele de aterizare vor fi construite la Chişinău, Bălţi şi Cahul. Proiectul mai prevede renovarea a două secţii de primiri urgente şi achiziţionarea a 10 ambulanţe SMURD şi patru maşini de descarcerare.

Raed Arafat a avut o întrevedere cu ministrul Sănătăţii de la Chişinău, Ruxanda Glavan, în cadrul căreia au discutat despre heliportul de pe acoperişul Institutului Medicină de Urgenţă, care nu este funcţional deocamdată. Oficialul român a anunţat că experţi din ţara vecină vor evalua calitatea construcţiei în scurt timp. Cei doi au mai vorbit despre implementarea în ţara noastră a sistemului de urgență 112.

„Am discutat varianta aplicării dispeceratelor integrate, care sunt mai puţine la număr dar care au reprezentanţii tuturor autorităţilor. Şi ai Ministerului Sănătăţii, Inspectoratul General de Poliţie, Serviciul de pompieri şi descarcerare. Este mai simplu de realizat şi costă mai puţin”, a declarat Ruxanda Glavan, ministra Sănătății.
Specialiştii care vor activa în cadrul dispeceratelor 112 vor fi instruiţi, anul viitor, de către experţi din România.