Principală  —  Ştiri  —  Social   —   PAS și deputatul Grigore Cobzac…

PAS și deputatul Grigore Cobzac au înregistrat în Parlament un proiect de lege care are drept scop demonopolizarea mass-mediei din țară

Maia Sandu a fost aleasă în funcția de președintă a PAS la începutul anului 2016

Partidul Acțiune și Solidaritate, în colaborare cu deputatul Grigore Cobzac, a elaborat și înregistrat în Parlamentul R. Moldova un proiect de lege care are drept scop demonopolizarea mass-mediei din R. Moldova.

Astăzi, 22 martie, PAS a organizat o conferință de presă la acest subiect, cu participarea deputatului Grigore Cobzac, a Secretarului General al PAS, Igor Grosu, și a juristului Sergiu Litvinenco. Proiectul de lege vizează amendarea a 5 acte legislative și stabilește modalitatea de intrare în vigoare a legii.

Astfel, se propune modificarea Codului audiovizualului prin introducerea interdicției ca o persoană fizică sau juridică să dețină pachetul majoritar la mai mult de 2 radiodifuzori, dintre care unul de televiziune și unul de radio. În privința demnitarilor de stat și a persoanelor care ocupă funcții de conducere în partide, proiectul prevede limitarea cotei acestora la cel mult 20 % din acțiunile unui radiodifuzor.

Proiectul de lege urmează să intre în vigoare în 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, obligând, totodată, radiodifuzorii să întreprindă măsurile ce se impun pentru a asigura executarea dispozițiilor sale.

Secretarul General al PAS, Igor Grosu, a menționat că la ora actuală peste 90 % din mass-media din țară este concentrată în mâinile a doi actori politici, în realitate parteneri de guvernare, care însă mimează puterea și opoziția – Plahotniuc și Dodon. Canalele acestora manipulează zilnic opinia publică și prezintă minciuni în care arată cât de bine trăim și cât de buni sunt proprietarii acestor canale.

Deputatul Grigore Cobzac a afirmat că elaborarea și înregistrarea acestui proiect de lege este rezultatul mai multor discuții și constatări pe care le-a făcut pe parcursul ultimelor luni, inclusiv în urma vizitei în Parlamentul European, în cadrul căreia a informat mai mulți europarlamentari despre concentrarea mass-mediei din țara noastră și subminarea, din această cauză, a pluralismului și diversității surselor de informare a cetățenilor.

Proiectul va fi suspus în timpul apropiat dezbaterilor publice cu societatea civilă și reprezentanți ai mass-mediei conform prevederilor legale în materie de transparență decizională, astfel încât, odată adoptat, să contribuie la rezolvarea problemei monopolizării mass-media de către actorii politici. PAS consideră că doar o presă liberă și echidistantă poate asigura dezvoltarea și consolidarea unei societăți cu adevărat democratice și informate.