Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cartelele prepay vor fi vândute…

Cartelele prepay vor fi vândute doar cu actul de identitate. Cum SIS motivează un proiect în acest sens

Cartelele preplătite de telefonie mobilă vor putea fi cumpărate doar cu prezentarea unui act de identitate. Un proiect de modificare a Legii comunicațiilor electronice în acest sens a fost inițiat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care spune că proiectul nu urmărește interzicerea vânzării cartelelor SIM sau a altor servicii electronice preplătite, ci propune stabilirea obligației de înregistrare de către furnizori a datelor minim necesare pentru identificarea, la necesitate și în condiții legale, a utilizatorului acestor servicii.

SIS a inițiat elaborarea proiectului de act normativ în calitate de instituție responsabilă de realizare a pct. 2.4 al Planului de acțiuni privind implementarea Programului național de securitate cibernetică a Republicii Moldova pentru anii 2016-2020.

Într-o notă informativă remisă se SIS se precizează că întocmirea analizei impactului de reglementare reprezintă etapa inițială de elaborare a actului normativ, prin urmare, proiectul urmează a fi avizat public și modificat conform obiecțiilor și propunerilor parvenite de la toate entitățile interesate, în special – societatea civilă și furnizorii de servicii electronice.

În sursa citată scrie că reglementări similare au fost cu succes implementate în peste 150 de state ale lumii, inclusiv în statele membre ale Uniunii Europene, cum ar fi: Franța, Germania, Belgia, Bulgaria, Ungaria, Luxemburg, Italia, Polonia, Spania, Slovacia, Grecia.

Reprezentanții Serviciul reiterează faptul că, proiectul nu urmărește scopul interzicerii vânzării cartelelor SIM sau a altor servicii electronice preplătite, ci propune stabilirea obligației de înregistrare de către furnizori a datelor minim necesare pentru identificarea, la necesitate și în condiții legale, a utilizatorului acestor servicii.

„Modul de prezentare a datelor de către furnizorii de servicii electronice și prelucrarea acestora de către organele de drept rămâne neschimbată, fiind realizată doar în baza unui temei legal, în conformitate cu legislația procesuală penală și administrativă, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și cetățeanului”, se arată în comunicat.

„Proiectul urmează să soluționeze problema numărului mare al persoanelor care utilizează servicii electronice depersonalizate, fapt ce împiedică identificarea lor de către organele de drept, în cadrul desfășurării activităților speciale de investigație și de urmărire penală, în special a infracțiunilor informatice, infracțiunilor în domeniul telecomunicațiilor, precum și a infracțiunilor cu caracter terorist, extremist și conexe acestora”, se mai arată în nota informativă.

De asemenea, reprezentanții SIS spun că proiectul va constitui un instrument activ, suplimentar, în asigurarea securității statului și ordinii publice, de rând cu cele deja existente, dar și un factor de prevenire a acțiunilor ilegale.

Proiectul prevede și stabilirea unei perioade de tranziție și conformare la noile reglementări, suficientă pentru informarea efectivă a tuturor utilizatorilor serviciilor electronice preplătite.