Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parteneriatul Republicii Moldova cu statul…

Parteneriatul Republicii Moldova cu statul american Carolina de Nord aniversează 20 de ani

O delegație formată din 20 de invitați din Statele Unite ale Americii vor participa la 17 mai la conferința de celebrare a 20 de ani de cooperare bilaterală între R. Moldova și Carolina de Nord, SUA. Evenimentul se va desfășura la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Delegația din SUA va fi condusă de către Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, iar la eveniment va mai participa și ambasadorul SUA în R. Moldova, Derek Hogan, precum și reprezentanți ai Universității, ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și ai Ministerului Afacerilor Externe, dar și ai Ministerului Educației, Cercetării și Culturii.

Rectorul USMF ,,Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii și Secretarul de Stat al Carolinei de Nord vor veni cu declarații privind aspectele colaborării bilaterale de două decenii.

Conferința va avea loc în Sala Senatului a USMF, începând cu ora 14.50.

Parteneriatul dintre Republica Moldova și Carolina de Nord a fost lansat la 22 aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum bilateral, având drept scop facilitarea cooperării în domeniile economic, cultural, științific, schimburilor academice, apărării și protecției civile.

În cei 20 de ani de cooperare, prin intermediul acestui parteneriat, diferite instituţii din Republica Moldova au beneficiat de multiple proiecte educaționale în domeniul farmaceuticii, stomatologiei și asistenței medicale, implementate de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, în cooperare cu universitățile Greensboro și Chapel Hill din Carolina de Nord.

De asemenea, printre proiectele de asistență umanitară implementate figurează renovarea și dotarea mai multor instituții de învățământ, spitale și orfelinate, oferirea burselor de studii tinerilor din familii social-vulnerabile, precum și acordarea asistenței medicale copiilor cu nevoi speciale. Un alt domeniu al parteneriatului îl constituie cooperarea dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Garda Națională a Carolinei de Nord, focalizată pe dimensiunea sectorului de apărare și securitate.