Parlamentul ar fi comis încălcări la votarea facilităților suplimentare pentru vânzările duty-free

Deputații Tudor Deliu și Lilian Carp au depus astăzi, 6 noiembrie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care cer verificarea constituționalității noii politici bugetar-fiscale propuse de Guvern, care prevede facilități suplimentare pentru vânzările duty-free. Parlamentul ar fi operat modificări în proiectul de lege fără avizul pozitiv al Guvernului, fiind încălcat astfel art. 131 din Constituție.

Deși în formula inițială, proiectul de lege nr. 317 din 17.10.2017 aprobat de Guvern pevedea eliminarea facilităților fiscale și vamale acordate magazinelor cu regim duty free aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară începând cu 1 iulie 2018, această prevedere a fost exclusă de Parlament în lectura a doua, la propunerea Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Mai mult decât atât, Parlamentul ar fi operat mai multe modificări la o serie de articole din Codul Vamal, prin care regimul duty-free a fost extins de la magazine la baruri și restaurante, la fel, fără avizul pozitiv al Guvernului.

„Art. 131 din Constituție dispune în mod imperativ că orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare, pot fi adoptate doar după ce sunt acceptate de Guvern”, se arată în sesizarea depusă la Curtea Constituțională.

Elementul principal al neconstituționalității normelor contestate rezidă în inexistența acceptului pozitiv al Executivului în privința propunerilor legislative operate de Parlament, prevederile fiind adoptate de 55 de deputați, cu încălcarea art. 131 alin (4) din Constituție.

Deputații Lilian Carp și Tudor Deliu au solicitat Curții efectuarea controlului constituționalității mai multor prevederi din Codul Vamal al R. Moldova și în cazul declarării neconstituționalității normelor contestate, dispunerea retroactivității efectelor hotărârii Curții Constituționale.

 

 

Foto: airport.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Lider Moldovan

    Legea benzinăriilor duty-free timp de un an transferă din bugetul de stat în bugetul “juif”-ului Ilan Șor peste 1,5 miliarde de lei. Din momentul promulgătii legii de monstrul mancurt Igor Dodon circa 0,15 miliarde de lei, adică 150 de milioane de lei au trecut deja din bugetul statului R. Moldova în buzunarele “juif”-ului Ilan Șor și a “juif”-oaicei sau “juif”-oaucăi lui, Sara Șor.

    Mândrește-te popor moldovenesc că-i hrănești din banii luați de la gura copiilor tăi pe “juif”-ii aceștea oploșiți la tine! În schimb “juif”-ul Ilan Șor îți va da concerte gratis oriunde te-ai afla! ÎN SPATELE “JUIF”-ULUI ILAN ȘOR ȘI AFACERILOR LUI, FURTUL CELOR 2,9 MILIARDE DE DOLARI, BENZINĂRIILE DUTY-FREE , ETC., SE AFLĂ TALPA IADULUI PLAHOTNIUK.

  2. ivancelgroaznic

    Sigur a comis ilegalitati, ca are multa lume de la ei de ros o coazha de pita de acolo. E gaina cari face oua cu totu si cu totu de aur. Iar glasu lu Dondon, ca de obicei nu se aude ca tace milk in cirpshoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *