Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul a anulat facilitățile fiscale…

Parlamentul a anulat facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele duty-free

airport.md

Parlamentul a aprobat un proiect de lege cu privire la anularea facilităților fiscale pentru magazinele de tip duty-free, amplasate la intrarea în R. Moldova, precum și cele aflate pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova. Potrivit modificărilor, aceste magazine vor fi impozitate, pentru a reduce riscurile de contrabandă, dar și pentru a crea o concurență echitabilă.

Totodată, inițiativa legislativă prevede menținerea facilităților fiscale la plasarea și comercializarea mărfurilor în magazinul, barul și restaurantul duty-free amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova, care se efectuează fără perceperea drepturilor de import.

Autorii proiectului susțin că mărfurile care sunt comercializate pe teritoriul R. Moldova, dar și în zonele vamale amplasate la intrarea pe teritoriul R. Moldova, sunt comercializate în regimuri diferite, fapt ce creează o concurență neloială prin scutirea de TVA și acciză aplicată asupra mărfurilor comercializate în regim duty-free.

Anterior, ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, declara că potrivit datelor Serviciului de Informații și Securitate, se constată că până la 75% din volumul mărfurilor declarate ca vândute în magazinele duty-free sunt introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, anumite cantități de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în țară, iar unele sunt transportate prin contrabandă în statele vecine (produse din tutun – România, băuturi alcoolice – Ucraina). În același timp, ratările importante la buget (evaluate la circa 140 milioane lei anual) și concurența neloială sunt generate de permiterea amplasării magazinelor duty-free pe linia intrării în țară.

Analiza datelor vamale pe perioada ultimilor 5 ani relevă că din acele importuri în regim duty-free în valoare de 2,8 miliarde lei, mărfuri de circa 450 milioane de lei au fost cumpărate de la magazinele amplasate în zona de control vamal la intrare și introduse în Republica Moldova fără achitarea drepturilor de import.