Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Organizațiile societății civile solicită autorităților…

Organizațiile societății civile solicită autorităților responsabile de numirea membrilor CI al ANI să desemneze persoanele printr-un proces transparent

Organizațiile societății civile au lansat un apel public prin care solicită autorităților responsabile de numirea membrilor Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate să desemneze persoanele printr-un proces transparent și incluziv, care ar asigura desemnarea candidaților competenți și integri.

Legea prevede că Consiliul de Integritate  al ANI este constituit din 7 membri, dintre care un reprezentant desemnat de Parlament; un reprezentant desemnat de Guvern; un reprezentant desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii; un reprezentant desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor; un reprezentant desemnat de Congresul Autorităților Locale din Moldova; doi reprezentanți ai societății civile (care sunt selectați de către Ministerul Justiției prin concurs, în baza unui regulament aprobat de Guvern).

Astfel, până la 22 august, doar Consiliul Superior al Procurorilor și-a desemnat reprezentantul în Consiliul de Integritate, iar Ministerul Justiției a demarat procesul de elaborare și consultare publică a Regulamentului privind selectarea reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate. Celelalte autorități însă  nu au difuzat nicio informație cu privire la modul de desemnare a membrului Consiliului de Integritate al ANI.

„Consiliul de Integritate al ANI este un organ esențial în sistemul de integritate, de activitatea căruia va depinde într-o mare măsură succesul întregii reforme a sistemului de integritate. Având în vedere experiența neinspirată a Comisiei Naționale de Integritate, în special privind lentoarea cu care a fost formată și au fost numiți membrii acesteia, chemăm autoritățile responsabile de desemnarea membrilor în Consiliul de Integritate al ANI să dea dovadă de corectitudine și diligență în desemnarea unor membri selectați pe criterii de profesionalism și integritate și nu doar pe criterii politice. Pentru a evita eventuale blocaje în reformarea sistemului de integritate, este important ca procesul de desemnare a membrilor în Consiliul de Integritate al ANI să se încheie până la sfârșitul lunii septembrie”, se spune în scrisoare.

„Considerăm că un proces public și transparent de desemnare a membrilor Consiliului de Integritate al ANI constituie o garanție importantă în vederea desemnării celor mai potrivite persoane. Legea permite autorităților responsabile să nu se limiteze în desemnarea reprezentanților săi doar la persoanele din interiorul sistemului/autorității. De aceea, recomandăm autorităților să identifice persoanele competente, integre și motivate să activeze în cadrul Consiliului de Integritate al ANI, prin organizarea unor concursuri publice. În cazul în care autoritatea care desemnează nu dispune de timpul și resursele necesare pentru organizarea interviurilor, concursul public se poate rezuma la selectarea persoanei în baza CV-urilor și scrisorii de intenție”,  se mai menționează în scrisoare.

Semnatarii apelului solicită Parlamentului, Guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii și Congresului Autorităților Locale din Moldova organizarea unor procese publice și transparente de desemnare a membrilor Consiliului de Integritate al ANI pe criterii de profesionalism și integritate și desemnarea membrilor Consiliului de Integritate al ANI până la sfârșitul lunii septembrie.

Organizațiile semnatare:
1. Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT)
2. Asociația Presei Independente (API)
3. Asociația Promo-LEX
4. Asociația pentru Guvernare Eficienta si Responsabila (AGER)
5. Asociația pentru Politică Externă (APE)
6. Ambasada Drepturilor Omului
7. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
8. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)
9. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
10. Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS Viitorul)
11. Institutul de Reforme Penale (IRP)
12. Institutul de Politici Publice (IPP)
13. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
14. Transparency International – Moldova.