Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ONU: Stagii pentru persoanele din…

ONU: Stagii pentru persoanele din grupurile vulnerabile din R. Moldova

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a lansat primul program de stagii pentru persoanele din grupurile vulnerabile din R. Moldova.

Obiectivul principal al noului program este de a transpune în practică mesajul ONU în domeniul non-discriminării și al incluziunii, precum și pentru a încuraja alte organizații și instituții din R. Moldova să urmeze acest exemplu și să creeze mai multe oportunități similare.

Un studiu recent al Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a constatat că un contact direct cu persoanele din grupurile subreprezentate reduce considerabil distanța socială și crește incluziunea socială.

Stagiile disponibile pentru persoanele din grupurile subreprezentate – cum ar fi minoritățile etnice, persoanele cu dizabilități, persoanele care trăiesc cu HIV, etc. – nu doar deschid noi oportunități, ci și contribuie la o mai bună incluziune socială, cultivând atitudini de acceptare în cadrul organizațiilor și instituțiilor beneficiare.

Data de lansare oficială a programului de stagii a fost aleasă pentru a marca Ziua Zero Discriminare, celebrată la nivel mondial pe 1 martie. Prin această inițiativă, Organizația Națiunilor Unite îşi asumă rolul de model prin fapte concrete, pentru a combate stigmatizarea și discriminarea.

„Este foarte simbolic faptul că de Ziua internațională Zero Discriminare, ONU Moldova lansează programul său de stagii, un program inovator și unic pentru a stimula incluziunea şi acceptarea. Sperăm astfel să avem în echipa ONU mai multe femei şi bărbaţi din grupurile sub-reprezentate din Moldova: persoane cu dizabilități, persoane care trăiesc cu HIV, romi și alte minorități etno-lingvistice – iniţial ca stagiari, dar mai târziu, posibil şi în calitate de colegi și prieteni”, a afirmat Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta rezidentă PNUD.

„Având ca sarcină primordială protejarea drepturilor şi libertăţilor, suntem solidari cu acest program lansat azi. Aceasta este o punte pentru viitoarea angajare. Noi vom urma acest exemplu şi vom îndemna alte autorităţi să procedeze la fel. Ne dorim o societate incluzivă”, susţine viceministra Protecţiei Sociale, Muncii şi Familiei, Laura Grecu.

„Evenimentul pune accent pe formula de a crea programe nu doar pentru persoanele sub-reprezentate, ci şi cu participarea lor. Acest stagiu va fi ca o trambulină şi va crea o reacţie în lanţ”, spune ombudsmanul Mihail Cotorobai.

La evenimentul de lansare au fost prezentate oportunitățile de stagii incluse în program. Totodată, ONU a venit cu un apel către ONG-uri, autorități publice, agenți economici, mass-media și alte organizații, să-și consolideze eforturile lor de a susţine diversitatea și să lanseze public cel puţin un program similar cu durata de una-două luni.