Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ONG-urile de media despre incidentul…

ONG-urile de media despre incidentul de la sediul PDM

Organizațiile neguvernamentale de media protestează față de îngrădirea dreptului la informație a jurnaliștilor prezenți la sediul Partidului Democrat din Moldova (PDM), miercuri, 13 ianuarie, pentru a se informa despre ședința Biroului Politic al PDM și anunțarea candidatului acestei formațiuni la funcția de prim-ministru al R. Moldova.

Amintim că, în timp ce jurnaliștii așteptau să iasă reprezentanții PDM pentru a face declarații, aceştia au fost încuiaţi preţ de câteva minute în încăpere. La cererea reprezentanţilor mass-media de a li se da voie să iasă, paznicul le-a încuiat uşa şi a răspuns: „Nu mai ieşiţi nicăieri”. După ce le-a deschis uşa, paznicul a cerut jurnaliştilor să părăsească teritoriul. „Nu aveţi ce filma aici”, a spus acesta.

„Condamnăm aceste acțiuni și le calificăm drept încălcări grave ale legislației în vigoare și derapaje antidemocratice. Reamintim că, potrivit Legii privind accesul la informație, oricine are dreptul „de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informaţiile oficiale”. De asemenea, Legea presei, garantează dreptul jurnalistului de a obține și a difuza informaţii. Iar Codul penal stipulează că împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media se pedepsește conform legii.

Cerem Ministerului de Interne al R. Moldova să se autosesizeze pe acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au îngrădit accesul la informație al jurnaliștilor. Totodată, cerem Partidului Democrat din Moldova să investigheze situația privind aplicarea interdicțiilor față de reprezentanții mass-media, să informeze public despre măsurile luate și să excludă astfel de încălcări pe viitor”, susțin semnatarii declarației.

Totodată, PDM au transmis un comunicat de presă prin care își cer scuze de incident. „PDM regretă situația absurdă care a fost creată la sediul nostru din Chișinău, și care a afectat posibilitatea reprezentanților mass-media de a relata evenimentele de la fața locului.

Ne cerem scuze față de jurnaliști pentru acest incident – care nu caracterizează nicidecum atitudinea noastră față de reprezentanții mass-media.

De asemenea, ne delimităm în mod public de comportamentul paznicului angajat la sediul nostru din Chișinău, comportament pe care îl considerăm necivilizat și deplasat. Vom lua toate măsurile necesare pentru a evita repetarea acestei situații pe viitor și ne reafirmăm deschiderea de a continua colaborarea cu reprezentanții mass-media, în condiții de maxim profesionalism”, susțin democrații.