Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ONG-urile de media condamnă limitarea…

ONG-urile de media condamnă limitarea accesului unor jurnaliști la un eveniment la care a participat Dodon

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu semnalele privind împiedicarea accesului jurnaliștilor la unele evenimente cu participarea demnitarilor și a funcționarilor publici, condamnă aceste abuzuri și cer autorităților să excludă astfel de practici pe viitor.

Astfel, la 20 mai 2020, echipei portalului Nordnews.md i-a fost restricționat accesul în sediul Consiliului Raional Drochia, unde a avut loc întâlnirea președintelui R. Moldova Igor Dodon cu reprezentanții administrațiilor publice locale și ai serviciilor descentralizate, iar angajații Serviciului de Protecție și Pază de Stat ar fi interzis filmarea cortegiului prezidențial. În același timp, din afirmațiile reporterilor portalului, la evenimentele cu participarea președintelui Dodon au avut acces nestingherit reporterii unui post de televiziune afiliat Partidului socialiștilor.

În conformitate cu prevederile Legii privind libertatea de exprimare, evenimentele legate de exercitarea autorității publice într-un stat democratic prezintă interes public. Totodată, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să difuzeze informații de interes public, decât în ​​conformitate cu legea. Reamintim, că dreptul jurnaliștilor de a obține și a difuza informații, de a face imprimări audiovizuale, a filma şi a fotografia este garantat de articolul 20 al Legii presei, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală (articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova).

Subliniem că restricționarea drepturilor jurnaliștilor prin împiedicarea accesului sau acceptarea selectivă la evenimentele de interes public este incompatibilă atât cu prevederile legislației naționale, cât și cu standardele internaționale referitoare la libertatea presei.

Organizațiile semnatare condamnă împiedicarea activității jurnaliștilor, limitarea accesului și discriminarea prin accesul selectiv la evenimentele de interes public cu participarea demnitarilor de stat. Cerem Președinției Republicii Moldova și Serviciului de Protecție și Pază de Stat să investigheze și să sancționeze acest comportament abuziv.

  • Asociația Presei Independente
  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Centrul de Investigații Jurnalistice
  • Asociația Presei Electronice
  • Centrul Acces-info
  • Comitetul pentru Libertatea Presei
  • Asociația Telejurnaliștilor Independenți
  • RISE Moldova