Principală  —  IMPORTANTE   —   Odată cu instituirea stării de…

Odată cu instituirea stării de urgență alegerile din toate cele 15 localități, inclusiv cele de la Bălți, programate pentru 21 noiembrie, vor fi cel puțin amânate

Foto-simbol

Alegerile locale noi din cele 15 localități ale R. Moldova, inclusiv cele de la Bălți, programate pentru data de 21 noiembrie curent, vor fi cel puțin amânate sau suspendate în cazul în care Parlamentul de la Chișinău va vota astăzi, 22 octombrie, pentru instituirea stării de urgență în țară.

Potrivit Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și război în perioada stării de urgenţă instituită pe întreg teritoriul ţării, nu se admite modificarea Constituţiei, adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale.

Solicitată de ZdG șefa serviciului de comunicare a CEC Rodica Sîrbu ne-a comunicat că instituția așteaptă decizia Parlamentului, iar ulterior va veni cu detalii în acest sens.

Anterior, membrii Comisiei Electorale Centrală (CEC) au stabilit că la 21 noiembrie curent vor fi organizate alegeri locale noi în 15 localități din țară.

În total, pe 21 noiembrie 2021, CEC urma să organizeze alegeri locale noi în 15 localități: satul Palanca și satul Ștefănești, raionul Ștefan Vodă; satul Bălceana, raionul Hâncești; satul Hlinaia și orașul Cupcini, raionul Edineț; comuna Ucrainca și satul Opaci raionul Căușeni; comuna Hîrtop, raionul Cimișlia; comuna Ișcălău, comuna Pîrlița și satul Călinești, raionul Fălești; comuna Camenca, raionul Glodeni; comuna Negurenii Vechi, raionul Ungheni, municipiul Bălți și comuna Cneazevca din raionul Leova.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că va merge vineri, 22 octombrie, în Parlamentul de la Chișinău pentru a solicita instituirea stării de urgență în R. Moldova pentru următoarele 30 de zile în legătură cu situația critică privind aprovizionarea țării cu gaze naturale și energie electrică.

Gavrilița susține că principalul motiv pentru care Guvernul va cere stare de urgență este posibilitatea de a deroga de la anumite legi astfel încât autoritățile să poate întreprinde acțiuni în regim de urgență pentru achiziționarea gazelor naturale din surse alternative, altele decât de la Gazprom.