Octavian Armașu, despre jaful de la MAIB: „Băncile trebuie să analizeze aceste riscuri”

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, susține că instituția, pe care o conduce urmează să elaboreze un set de recomandări pentru a evita astfel de situații, cum a fost în cazul furtului la sucursala Buiucani a Moldova-Agroindbank (MAIB).

Solicitat să explice lipsa de securitate a MAIB, fapt ce a condus la furtul băncii, Octavian Armașu a precizat că Banca Națională relizează reglementarea și supravegherea prudențială a băncilor și nu supraveghează riscurile operaționale, care rămân pe seama băncilor.

„Băncile trebuie să analizeze aceste riscuri. În ceea ce ține de cum sunt gestionate riscurile, aici fiecare bancă trebuie să găsească soluții. Sunt alte instituții ale statului care pot veni cu recomandări de securitate. BNM poate confirma că aceste riscuri sunt evaluate. Dacă apar astfel de situații, băncile au de unde să compenseze astfel de pierderi”, a declarat Armașu.

Guvernatorul a subliniat că BNM monitorizează mersul anchetei, pentru a stabili care au fost cauzele ce au făcut posibil jaful respectiv, astfel încât să fie elaborate recomandări pentru diminuarea riscurilor. În concluzie, băncile, individual, trebuie să își reevalueze instrumentele prin care păzesc interesele deponenților. 

Sâmbătă, 6 iulie 2019, ora 09.15, printr-un apel telefonic, poliția a fost anunțată despre producerea unui furt bancar la sucursala Buiucani a Moldova-Agroindbank (MAIB). Apelul nu a venit de la agenția de pază care asigura protecția instituției bancare, ci de la angajații băncii, abia peste câteva ore, după ce furtul deja se consumase. Din 84 de casete individuale, mai multe persoane necunoscute au sustras bunuri materiale, bijuterii și acte, după ce au stins lumina, au distrus sistemul de alarmă, au deteriorat o parte din camerele video, au tăiat gratiile de la geam și au forțat lacătul de la camera special amenajată, unde erau amplasate casetele cu bunuri.

Poliția acuză banca că nu a luat toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea infracțiuni, în timp ce instituția financiară anunță că, pe lângă asigurarea măsurilor suplimentare de securitate, serviciul casete de siguranţă urmează a fi reformat conform celor mai bune practici bancare internaţionale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *