OccupyGuguță susține că un activist rus a fost intimidat la Aeroportul Chișinău. Reacția Poliției de Frontieră

Comunitatea OccupyGuguță semnalează că în data de 17 decembrie, activistul rus, Dmitri Gusev, venit la Chișinău pentru a participa la un eveniment organizat de OccupyGuguță, a fost supus acțiunilor de intimidare și presiune din partea poliției de frontieră de la Aeroportul Chișinău. Poliția de Frontieră susține însă că angajații și-au îndeplinit misiunea de serviciu.

Potrivit activistului rus, cunoscut pentru organizarea protestului permanent în orașul de pe Neva, dar și potrivit comunității OccupyGuguță, Gusev a fost interogat pe 17 decembrie de poliția de frontieră de la Aeroportul Chișinău, în timp ce părăsea R. Moldova. Gusev s-a aflat la Chișinău doar câteva zile, pentru a participa la un eveniment organizat de OccupyGuguță. Acest eveniment a adunat mai multe mișcări de rezistență locală din Moldova și de peste hotare. Scopul evenimentul a constat în schimbul de experiență și discuții constructive.

„Pe 17 decembrie 2018, la ora 4 dimineața, Dmitrii aștepta în aeroportul din Chișinău zborul spre casă, în Rusia. Totul ar fi decurs conform unui scenariu clasic: controlul pașapoartelor și îmbarcarea. Dar n-a fost să fie. Dmitrii a fost chemat de către un polițist de frontieră și interogat în fața camerei de luat vederi. A fost întrebat despre ce a făcut în Moldova, cu cine s-a văzut (au fost cerute nume concrete ale oamenilor din Occupy Guguță), despre ce a vorbit în prezentarea sa, ce e cu Occupy Guguță. Această discuție s-a încheiat abia când Dmitrii a promis că „sub actuala guvernare” nu va mai veni pe teritoriul Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat de presă al OccupyGuguță, iar acest declarații sunt susținute și de activistul rus.

Contactat de ZdG, serviciul de presă al Poliției de Frontieră a confirmat că Gusev a fost supus controlului adițional la trecerea frontierei: „În data de 17 decembrie, conform procedurilor legale, asupra cetățeanului Federației Ruse a fost efectuat controlul specific traversării frontierei de stat. În timpul controlului, inspectorul de frontieră a luat decizia de a extinde verificările, având ca temei unele suspiciuni asupra comportamentului persoanei, fiindu-i solicitat de a trece controlul de nivelul II. În scurt timp, după verificări persoanei i-a fost permisă trecerea frontierei stat”.

Poliția de Frontieră specific că angajatul Poliției de Frontieră a acționat conform normelor legale și atribuțiilor de serviciu, prezentând o atitudine civilizată față de călător: „În context, infirmăm în totalitate învinuirile aduse prin interpretarea eronată a mesajului persoanei în cauză, publicat pe rețelele de socializare. Mai mult, solicităm respectuos de a nu implica Poliția de Frontieră în scopuri politice, precum și evitarea manipulării opiniei publice”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *