Principală  —  Ştiri  —  Social   —   OccupyGuguță susține că un activist…

OccupyGuguță susține că un activist rus a fost intimidat la Aeroportul Chișinău. Reacția Poliției de Frontieră

Comunitatea OccupyGuguță semnalează că în data de 17 decembrie, activistul rus, Dmitri Gusev, venit la Chișinău pentru a participa la un eveniment organizat de OccupyGuguță, a fost supus acțiunilor de intimidare și presiune din partea poliției de frontieră de la Aeroportul Chișinău. Poliția de Frontieră susține însă că angajații și-au îndeplinit misiunea de serviciu.

Potrivit activistului rus, cunoscut pentru organizarea protestului permanent în orașul de pe Neva, dar și potrivit comunității OccupyGuguță, Gusev a fost interogat pe 17 decembrie de poliția de frontieră de la Aeroportul Chișinău, în timp ce părăsea R. Moldova. Gusev s-a aflat la Chișinău doar câteva zile, pentru a participa la un eveniment organizat de OccupyGuguță. Acest eveniment a adunat mai multe mișcări de rezistență locală din Moldova și de peste hotare. Scopul evenimentul a constat în schimbul de experiență și discuții constructive.

„Pe 17 decembrie 2018, la ora 4 dimineața, Dmitrii aștepta în aeroportul din Chișinău zborul spre casă, în Rusia. Totul ar fi decurs conform unui scenariu clasic: controlul pașapoartelor și îmbarcarea. Dar n-a fost să fie. Dmitrii a fost chemat de către un polițist de frontieră și interogat în fața camerei de luat vederi. A fost întrebat despre ce a făcut în Moldova, cu cine s-a văzut (au fost cerute nume concrete ale oamenilor din Occupy Guguță), despre ce a vorbit în prezentarea sa, ce e cu Occupy Guguță. Această discuție s-a încheiat abia când Dmitrii a promis că „sub actuala guvernare” nu va mai veni pe teritoriul Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat de presă al OccupyGuguță, iar acest declarații sunt susținute și de activistul rus.

Contactat de ZdG, serviciul de presă al Poliției de Frontieră a confirmat că Gusev a fost supus controlului adițional la trecerea frontierei: „În data de 17 decembrie, conform procedurilor legale, asupra cetățeanului Federației Ruse a fost efectuat controlul specific traversării frontierei de stat. În timpul controlului, inspectorul de frontieră a luat decizia de a extinde verificările, având ca temei unele suspiciuni asupra comportamentului persoanei, fiindu-i solicitat de a trece controlul de nivelul II. În scurt timp, după verificări persoanei i-a fost permisă trecerea frontierei stat”.

Poliția de Frontieră specific că angajatul Poliției de Frontieră a acționat conform normelor legale și atribuțiilor de serviciu, prezentând o atitudine civilizată față de călător: „În context, infirmăm în totalitate învinuirile aduse prin interpretarea eronată a mesajului persoanei în cauză, publicat pe rețelele de socializare. Mai mult, solicităm respectuos de a nu implica Poliția de Frontieră în scopuri politice, precum și evitarea manipulării opiniei publice”.