Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Oaspeți de la FISC cu…

Oaspeți de la FISC cu amenzi în loc de felicitări! Ce riscă fotografii, operatorii video și interpreții de la ceremonii

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) îndeamnă persoanele care prestează servicii foto, video și muzicale fără  ca să aibă perfectate actele pentru activitatea de antreprenor și fără a plăti taxe la stat, să se conforme benevol legislației și să-și aducă aportul la bugetul național prin achitarea în volum deplin a impozitelor ce-i revin, se arată într-un comunicat al instituției. Potrivit SFS, orice activitate, cu excepția muncii efectuate în baza contractului (acordului) de muncă, desfășurată de către o persoană, având drept scop obținerea venitului, sau în urma desfășurării căreia, indiferent de scopul activității, se obține venit se califică a fi activitate de întreprinzător. În luna mai instituția fiscală a efectuat controale și a întocmit 61 de procese-verbale, iar persoanele s-au ales cu amenzi, care contituție, în total peste 90 de mii de lei. SFS atenționează că acțiunile de verificare vor continua. Respectiv, persoanele care contractează servicii video, foto și muzicale pentru evenimente ar trebui să cunoască despre aspectele legale ale acestora.

SFS afirmă că propune suportul său informațional persoanelor care prestează servicii foto, video și muzicale în scopul  minimalizării cazurilor de eschivare de la plata impozitelor, taxelor și a altor plăți obligatorii a unor contribuabili.

„Activitatea de întreprinzător urmează fi a înregistrată în una din formele stabilite de Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali nr. 220-XVI din 19.10.2007. În acest sens, informăm că activitatea  de întreprinzător poate fi realizată sub formă de:

• Întreprinzător individual (ÎI) care este persoana fizică, cu capacitate deplină de exercițiu, cetățean al Republicii Moldova, cetățean străin sau apatrid, domiciliat în Republica Moldova, care practică activitate de întreprinzător, în nume și pe risc propriu, fără a constitui o persoană juridică și este înregistrat în modul stabilit de lege.

• Societatea cu răspundere limitată (SRL) este societatea comercială cu personalitate juridică, al cărei capital social este divizat în părți sociale conform actului de constituire și ale cărei obligații sunt garantate cu patrimoniul societăţii”, informează instituția fiscală.

De asemenea, SFS menționează că activitatea din domeniul deservirii muzicale a ceremoniilor, inclusiv regizarea ceremoniilor conform legislaţiei în vigoare, la dorința persoanei respective (muzicantului sau regizorului de ceremonii), poate fi desfăşurată și în baza patentei de întreprinzător. În acest caz, solicitantul, pentru procurarea patentei de întreprinzător, trebuie să depună o cerere la Direcția deservire fiscală teritorială pe raza căruia îşi are domiciliul sau la locul de desfăşurare a activităţii.

„La cererea de eliberare a patentei pentru activitatea preconizată, solicitantul patentei de întreprinzător este obligat să anexeze documentele confirmative de achitare a taxei pentru patentă  şi a contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii pentru întreaga perioadă solicitată de desfăşurare a activităţii în baza patentei de întreprinzător sau actele care confirmă scutirea de plata contribuţiei, precum şi documentele ce confirmă statutul de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Este de remarcat că titularul patentei, în relaţiile de drept civil acţionează în numele său, iar patenta este valabilă numai pentru titularul ei şi nu poate fi transmisă altei persoane”, mai precizeaz SFS.

Totodată, Serviciul Fislac de Stat susține că desfășoară cu regularitate acțiuni de verificare a persoanelor fizice ce prestează servicii foto, video sau de deservire muzicală a ceremoniilor.

Astfel, în perioada lunii mai a anului curent, inspectorii fiscali au desfășurat controale de specialitate, întocmind 61 de procese verbale pentru desfășurarea activității de întreprinzător fără înregistrare la Camera Înregistrării de Stat sau la o altă autoritate publică competentă conform legislației, iar persoanele vor fi nevoite să achite sancțiuni contravenționale în sumă totală de 91 500 lei.

Foto simbol: media.timponline.ro