Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O nouă grădiniță, renovată cu…

O nouă grădiniță, renovată cu banii Guvernului României

Astăzi, 20 decembrie, a fost inaugurată grădiniţa din satul Mitoc, raionul Orhei. Grădinița a fost reparată din banii Guvernului României.

„Acum doi ani aici erau doar pereţii, iar astăzi avem o instituţie complet funcţională, ce întruneşte toate condiţiile pentru ca aceşti copii să crească frumos. În acest an, din banii Guvernului României au fost renovate circa 110 grădiniţe. Dintre ele, 35 au un nou sistem de încălzire, ceea ce înseamnă că în ele este mai cald pentru copii şi au uitat de sobele de odinioară, care în iarna precedentă încălzeau spaţiile de joacă şi dormitoarele copiilor”, a declarat Mircea Eşanu, directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, instituţia responsabilă de implementarea programului de renovare a grădiniţelor.

„Grădiniţa din Mitoc a fost renovată la standarde europene. Rezultatele obţinute la această grădiniţă au fost posibile inclusiv datorită partenerilor noştri de la FISM şi comunităţii locale, care şi-au asumat acest proiect, dând dovadă de seriozitate şi responsabilitate. Mă bucur că programul de renovare a instituţiilor preşcolare a devenit un fel de marcă înregistrată a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova şi că modelul nostru a fost preluat şi de alţii”, susține Daniel Ioniță, Ambasadorul României în R. Moldova.

Amintim că, în anul 2014, situaţia grădiniţelor din R. Moldova a neliniştit Guvernul României, care a semnat un Acord privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 mln de euro acordat R. Moldova. Până în prezent, au fost alocate 26 mln de euro, bani din care au fost renovate peste 900 de grădiniţe, susţin reprezentanţii Fondului de Investiţii Sociale din R. Moldova (FISM), care a fost desemnat, în baza unei hotărâri de Guvern, entitate responsabilă de pregătirea, implementarea, asigurarea vizibilităţii şi raportarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru grădiniţele din R. Moldova.

Citiți aici un articol despre grădinițele renovate din banii României: Cum le poartă de grijă România copiilor din R. Moldova