Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O coloană militară va executa…

O coloană militară va executa un marș prin Chişinău de Ziua Drapelului de Stat

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua drapelului național al R. Moldova. În acest context, Ministerul Apărării va desfășura o ceremonie care va începe cu arborarea Drapelului de Stat de către Militarii din Compania Gărzii de Onoare a Armatei Naționale după care, o coloană de tehnică militară va executa un marș cu drapele prin municipiul Chişinău pe următorul itinerar.

„Cinci unități de tehnică militara de timp de tip Humvee(Vehicul militar 4×4 creat de AM General, nota redacției) cu drapele de stat la bord vor merge organizat într-un marș prin toate sectoarele or. Chișinău, adică – Centru, Râșcani, Ciocana, Buiucani și Botanica. Traficul rutier nu va fi blocat deoarece militarii vor executa marșul ca simpli participanți în trafic și vor respecta toate regulele de circulație rutieră. Astfel nu vor fi create impedimente pentru ceilalți participanți la trafic”, a menționat Alla Diaconu, ofițer de presă al Ministerul Apărării.

Ministerul Apărării anunță că acțiuni similare de comemorare a zilei drapelului național se vor desfășura în toate unitățile militare ale Forțelor Armate.

„Pe data de 27 aprilie 1990, parlamentul țării noastre a votat drapelul de stat. Peste o perioadă de timp ziua aceasta a fost declarată ziua Drapelului de Stat. Această zi este necesară pentru a atrage o atenție asupra simbolurilor naționale și pentru ai face pe cetățeni să-și aducă aminte de faptul că acestea nu ni sau dat ușor, n-au căzut din pod, pentru ele cineva s-a zbătut și a luptat”, susține Silviu Andrieș-Tabac, membru al Comisiei Naționale de Heraldică a R. Moldova și doctor în istorie

În R. Moldova respectul față de Drapelul de Stat considerat și simbol oficial major al suveranității și independenței R. Moldova este impus de legea Legea Nr. 217, privind Drapelul de Stat.

Potrivit Codului Penal al R. Moldova profanarea simbolurilor de stat se pedepsește cu amendă în mărime de până la 850 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 100 la 200 de ore.