Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Numărul moldovenilor care emigrează în…

Numărul moldovenilor care emigrează în Rusia, de trei ori mai mic decât acum cinci ani

Numărul moldovenilor care emigrează în Rusia este în scădere. Conform unui studiu realizat de Institutul de analize sociale și prognoze din Federația Rusă, în 2018 în Rusia au emigrat doar 7 700 de moldoveni, comparativ cu 2013, atunci când a fost înregistrat un număr de 20 800 de moldoveni emigranți în Rusia.

Experţii au constatat că după destrămarea Uniunii Sovietice, în 2018 a fost înregistrat cel mai mic număr de persoane care au decis să emigreze în Rusia.

Potrivit studiului, din 2012 şi până la finele anului 2018 puţin peste 106 mii de cetăţeni ai R. Moldova s-au stabilit oficial în Federaţia Rusă. Cei mai mulți migranți care au ajuns anul trecut în Rusia sunt din Kazakhstan și Tadjikistan.

La sfârșitul anului 2018, în Federația Rusă se aflau în total 8,1 milioane de cetățeni străini încadrați la capitolul migrație temporară. Peste 343 de mii dintre aceștia erau, la 1 februarie 2019, din R. Moldova. Totodată, potrivit datelor, acum patru ani, la muncă în Federația Rusă merseseră peste 560 de mii de moldoveni.

Experţii ruşi explică că această decădere majoră se datorează devalorizării rublei ruseşti, precum şi a deschiderii pieţei muncii europene pentru unele state post-sovietice.