Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Nereguli în concursul pentru implementarea…

Nereguli în concursul pentru implementarea proiectului privind monitorizarea traficului rutier

Rezultatul licitației pentru selectarea partenerului privat pentru dezvoltarea sistemului automatizat de supraveghere a siguranței publice și rutiere din R. Moldova a fost anulat, după ce noua guvernare a inițiat o anchetă, pentru a verifica activitatea firmei care a câștigat licitația.

Ziarul de Gardă a scris că o companie nou-fondată, cu ramificații în Bulgaria, Cipru, Slovacia și Ucraina, dar administrată de un fost donator al Partidului Democrat din Moldova, a fost selectată, la început de iunie 2019, de către fosta conducere a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în calitate de partener privat pentru dezvoltarea proiectului privind monitorizarea traficului rutier.

Odată cu venirea la conducere a noului Guvern, contractul cu firma câștigătoare nu a fost însă semnat, pentru că la 3 iulie, MAI, dar și alte organele ale statului, au inițiat cercetări, pentru a stabili detalii despre activitatea companiei respective.

„Ca urmare a unor riscuri identificate de Serviciul de Informații și Securitate, precum și a constatării Centrului Național Anticorupție cu privire la faptul că la concursul menționat nu a fost asigurată concurența reală, fiind recepționată o singură ofertă, comisia de selectare a partenerului privat pentru crearea Sistemului Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere, a decis că nu poate fi demarată procedura de negociere a unui contract de parteneriat public-privat”, a declarat pentru ZdG ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Proiectul privind monitorizarea traficului rutier, câștigat de o firmă cu fondatori în patru țări și cu administrator donator al PDM

ZdG a constatat că firma care a câștigat concursul organizat de MAI a fost înregistrată la Chișinău la 23 mai 2019, cu doar 7 zile înainte de expirarea termenului de depunere a dosarului de participare. „Wise Security Solutions” SRL are un capital social de 100 de mii de lei și patru fondatori din patru țări diferite: bulgarul Valentin Kirov (3%), firma ucraineană „MKM Service LTD” (24%), compania din Slovacia „Strategy Consulting SRO” (24%) și firma din Cipru „Olvitech Corporation Limited” (49%). SRL-ul fondat în R. Moldova pentru participarea la licitație are adresa juridică într-o clădire de oficii din Chișinău și este administrat de cetățeanul R. Moldova, Roman Fricățel. Numele lui Roman Fricățel apare în cel puțin un raport al Comisiei Electorale Centrale, unde se regăsește informația că ar fi donat, la 9 ianuarie 2018, 10 mii de lei pentru PDM, condus atunci de Vladimir Plahotniuc.

Sistemul Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere în R. Moldova (SASSPR) prevede monitorizarea traficului rutier pe tot teritoriul țării. Pentru prima dată, un asemenea proiect a fost inițiat în R. Moldova în 2013, atunci când traficul rutier din Chișinău începea să fie supravegheat de camere video grație unui grant de 5 milioane de dolari, acordat de Guvernul Chinei. Inițial, doar două intersecții din Chișinău figurau în program. Treptat, acesta s-a extins, astfel încât, în iulie 2015, 41 de intersecții din capitală erau supravegheate prin intermediul a 350 de camere. Ulterior, proiectul a fost implementat și la nivelul raioanelor.

În urma licitațiilor organizate de Consiliile Raionale, au fost selectate câteva firme private, dar care aveau același centru de comandă, care instalau și exploatau sistemul, împărțind cu autoritățile raionale, în mod egal, banii proveniți din amenzi: 50% la 50%. În ianuarie 2017, ZdG a scris despre implicațiile politice și despre luptele interne ale persoanelor care gestionau acest sistem, ceea ce, în final, a dus la suspendarea camerelor de supraveghere a traficului rutier din afara Chișinăului, dar și la deschiderea unor dosare penale care însă nu au avut o finalitate.