Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Nemulțumirile diasporei: secții amplasate irațional,…

Nemulțumirile diasporei: secții amplasate irațional, imposibilitatea de a vota cu pașaport expirat și o petiție

Cetățenii din diaspora care s-au prezentat astăzi la urnele de vot, au vorbit ulterior despre nemulțumirile lor legate de modul în care s-au desfășurat alegerile. Astfel, unii au vorbit despre amplasarea, pe care au considerat-o incomodă, a secțiilor de vot, iar alții despre faptul că nu au putut vota cu pașapoarte expirate. Ulterior, în mediul online a apărut și o petiție a diasporei. 

„Așa arată secția de votare Nr 50/26 din Bolzano. Secție de votare deschisă anul acesta. Zero coadă și foarte puțini alegători. Pentru noi, din München, aceasta a fost cea mai apropiată secție de votare (280 de km într-o singură direcție, 560km în total) unde am reușit să ne exercităm dreptul la vot. Bolzano e un oraș cu aproximativ 100.000 locuitori. Orașul München are aproximativ 1,5 mln locuitori. Pornind de la ideea că doar în nordul Italiei sunt aproximativ 14 secții de votare, iar în întreaga Germanie -doar 2, întrebarea și nedumerirea mea este – oare nu ar fi fost mult mai rezonabil și rațional ca această secție să fie în München?”, punctează Romina Vișnevschi.

Totodată, mai mulți moldoveni s-au revoltat pentru că nu au putut vota în baza pașapoartelor expirate. Cei care au știut mai înainte despre asta, au ales să vină să voteze în R. Moldova.

De curând, în mediul online a apărut o petiție a diasporei. Astfel, se adună semnături de la cetățenii R. Moldova, domiciliați permanent sau temporar în afară țării, în vederea semnalării încălcării dreptului de a vota în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

În total, azi, 24 februarie, funcționează 2141 de secții de votare: 2018 pe teritoriul R. Moldova și 123 peste hotarele țării. Pe circumscripția națională au fost înregistrați 15 candidați electorali, iar pe cele uninominale – 325 de candidați. Au fost tipărite 13 844 988 de buletine de vot.

Procesul electoral este monitorizat de 3 389 de observatori naționali și 776 de observatori interaționali.