Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Munteanu: Până la această ora…

Munteanu: Până la această ora avem doar concluziile specialiștilor și senzațiile olfactive ale comentatorilor

Valeriu Munteanu, ministrul Mediului susține că dacă informațiile prezentate astăzi de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, precum că afară este ceață și nu fum, așa cum susțin unele persoane, atunci va aplica legea în raport cu funcționarii.

„Domnilor și doamnelor comentatori: sinceri și nesinceri, liberi și neliberi, plătiți și neplătiți, eu sunt jurist de profesie, nu sunt specialist în fenomene meteorologice, ca de altfel majoritatea, sau chiar toți, cei care se dau cu părerea și spun că ceața de afară nu este ceață ci ar fi smog. Datele pe care le-a furnizat Serviciul Hidrometeorologic de Stat se bazează pe observațiile și cercetările făcute de specialiștii de acolo, care poartă răspundere pentru evaluarea pe care au făcut-o.

Nu avem nici un interes să apărăm pe nimeni, nu avem nici un interes să mascăm adevărul, chiar dacă eventuala sursă de poluare ar fi în Republica Moldova, în Ucraina sau în Belarus, așa cum se vehiculează.

Vreau să va asigur că în momentul în care se va demonstra că datele furnizate de SHS sunt false voi aplica legea, astfel încât cei care au mascat realitatea să plece din sistem, dar până la această ora nu avem argumente în acest sens, avem doar concluziile specialiștilor și senzațiile olfactive ale comentatorilor”, scrie ministrul, într-un mesaj pe facebok.

Amintim că astăzi, zona de centru a țării a fost învăluită de ceață densă. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), instituţie subordonată Ministerului Mediului, infirmă zvonurile precum că ceaţa de azi dimineaţă de deasupra Chişinăului ar fi un smog şi precizează că aceasta nu reprezintă un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.

Serviciul Hidrometeo menționează că aerul cețos este caracteristic pentru zilele de toamnă: „Nu trebuie să ne speriem, fenomenul este absolut normal. S-a vehiculat că ceața a apărut din locurile mlăștinoase bogate în tubă din Ucraina sau chiar că este o urmare a incendiilor de vegetaţie izbucnite în regiunea Kiev. Afirmațiile că acestea au generat creşterea nivelului de poluare a aerului atmosferic sunt nefondate.”