Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldovenii protestează de la Paris:…

Moldovenii protestează de la Paris: „Când va fi justiția independentă atunci Moldova va reuși să iasă din schemele în care este împotmolită acum”

Protestarii moldoveni de la Paris scandează Unire cu România. Activiști ai Diasporei au organizat la 4 octombrie, curent, la Trocadero, un manifest de susținere pentru cei din Moldova însă, din cauza lipsei de transparență pe care o arată Platforma Civică DA, protestatarii de la Paris cer moldovenilor din PMAN curaj și vigilență. „Putere prin Unire” și „Noi suntem cu voi” au fost lozincile protestului, care au fost transformate într-o dezbatere publică.

unnamed (2)Cei prezenți au specificat că susțin în continuare demisia liderilor de partid, continuarea anchetei, tragerea la răspundere imediată a vinovaților „jafului secolului”, demisia imediată a șefilor instituțiilor vizate în „jafului secolului” și unirea cu România. Aceștia au cerut să se respecte toate grupurile de protestatari care vin în PMAN, aici făcând referire la asociația Tinerii Moldovei.

Opiniile au fost împărțite. O parte au spus că doresc să protesteze, dar se disociază de reprezentanții Platformei DA.

Alexandru Levințchi, vice-președintele Clubului Liberal de la Paris, a spus că Unirea cu România ar fi unica salvare a Moldovei avand în vedere circumstanțele în care se află acum. „Moldova nu mai are cum să supraviețuiască. Nu a fost stat de drept. S-a încălcat Constituția, toți ar trebui să fie demiși, adus DNA-ul și de unit cu România, nu mai avem cum să continuăm altfel. Și salariile vor fi mai mari, și pensiile”.

O voce din grupul de protestatari a întrebat dacă România ar mai vrea să se unească cu Moldova în condițiile de față, și dacă este legal acest demers.

Viorel Oțet, președintele Asociației „Brâncuși” de la Paris, a spus că Unirea ar trebui să facă parte din programul de guvernare a președintelui Klaus Iohannis. “Este nevoie de un Referendum în Moldova pentru a afla voința poporului, ce își dorește cu adevărat. Doar 200 de mii de semnături. În România știm deja ce vrem, ne dorim Unirea, însă probleme sunt de partea Moldovei”, a spus Viorel Oțet.

Părerile au fost împărțite și aici. Svetlana Postolachi, reprezentanta Mișcării Populare Antimafie de la Paris a spus că a văzut suficienți tineri cu studii superioare la Paris care prestează munci grele, fiind prețuiți doar pentru munca fizică, nu și pentru potențialul intelectual. „Guvernul trebuie schimbat și pusi oameni tineri, oameni care într-adevăr au studiat înainte de a emite opinii politice în favoarea unor partide politice. Mulți moldoveni, dintre cei prezenți, sunt de peste zece ani în Franța. Au făcut case, familii, dar tot mai speră să se întoarcă în Moldova. Susțin protestul de astăzi pentru că îmi pasă de viitor. Unde ne vom întoarce?! Chiar mai avem mult de stat pe aici?”

Ada Revenco-Panciuc a spus că nu vrea să se mai întâmple ceea ce a fost în 1992 în Transnistria. „Nu vrem sânge. Revoluții sângeroase, doamne ferește. Vrem să se termine cu hoția și corupția. Vreau să am încredere în statul care mă reprezintă”.

Olga se află de 11 ani la Paris. A cerut azil politic, ea fiind domiciliată în zona transnistreană. Administrația franceză i-a refuzat însă cererea, i-a spus să se ducă acasă pentru că războiul s-a terminat. În Franța face planuri, muncește și urmărește noutățile din Moldova. „Când va fi justiție independentă atunci Moldova va reuși să iasă din schemele în care este împotmolită acum. Avem nevoie de independență, nu de cuvântul în sine, ci de acțiune”. Justiția independentă, aceasta este soluția pe care Olga o scandează la Trocadero.

Unirea a fost subiect de discuție controversat timp de mai mulți ani, iar până în 2009 a fost chiar interzis, de aceea au și rămas în pană de idei partidele politice care sunt la guvernare.

Eduard Grecu a spus că Unirea este importantă, însă e nevoie de o soluționare a problemelor interne cu care se confruntă Moldova acum, apoi să se organizeze un Referendum național pentru Unirea cu România.

„Vreau unire, vreau unire cu ambele mâini. Am văzut ce înseamnă să trăiești cu rușii. Dar dacă nu vom face corect lucrurile acum, vom pierde și această șansă. Cred că ultima care a mai rămas. Nu putem să ne ducem așa cu problemele pe care le avem acum. Trebuie dat jos Guvernul actual, adus altul provizoriu, terminat ancheta și închiși hoții, apoi să cerem Unire”, a spus Eduard Grecu.

Protestatarii au făcut o chetă și au strâns 131 de euro. Banii aceștia vor fi transmiși în Moldova pentru cei din PMAN, în speranța că protestele vor continua. La Paris vor fi organizate grupuri de discuție și de informare a Diasporei, au conchis organizatorii.

Alla Tofan