Moldovenii din diasporă se mobilizează. Lista orașelor în care vor avea loc proteste

La fel ca și pe 24 iunie, moldovenii de peste hotarele țării s-au mobilizat și vor protesta astăzi concomitent cu manifestația ce urmează să aibă loc în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 14.00.

Lista orașelor în care moldovenii vor protesta față de invalidarea alegerilor locale:

 • Spania, Barcelona: ora 11.00, Placa Catalunya;
 • Portugalia, Lisabona: ora 12.00, Ambasada Republicii Moldova;
 • Marea Britanie, Leicester: ora 16.00, St. Nicholas Place, LE1 4LD;
 • Marea Britanie, Londra: ora 12.00: Oxford St, London W1C 1LX
 • Irlanda, Dublin: ora 12.00, Garden of Remembrance;
 • Italia, Roma: ora 10.00, Roma Tor de valle;
 • Italia, Milano: ora 14.00, consulatul Republicii Moldova la Milano;
 • Franța, Lyon: ora 12.00, lacul Miribel;
 • Germania, Berlin: ora 14.00, Ambasara Republicii Moldova la Berlin;
 • Germania, Frankfurt: ora 13.00, centrul Frankfurtului;

După invalidarea alegerilor locale din 3 iunie, mai mulți reprezentanți ai diasporei au înființat celule de rezistență pentru a susține inițiativele ce apără dreptul la proteste pașnice și la exprimare corectă.

Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia mun. Chișinău pe 3 iunie cu peste 52% din voturi și un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban. În următoarele trei săptămâni, pe rând, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au invalidat alegerile pe motiv că, atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație la 3 iunie, impactul căreia a fost de ordinul zecilor de mii.

Deciziile instanțelor din R. Moldova privind invalidarea scrutinului local nou din mun. Chișinău a generat reacții dure din partea politicienilor și oficialilor europeni, a reprezentanților misiunilor diplomatice din spațiul UE, dar și din SUA și Canada.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Dromihetes

  Cu acest val de eproteste departe nu vom ajunge… Biruința lor ar putea conduce la altele … Mult mai important ar fi ca intelectualitatea să explice ca in anii 90 situatia si solutiile. Asa cum au făcut-o in anii 90 Literatura si arta, Scriitorii. Din păcate majorotatea intelectualilor au luat apa in gura cu mici exceptii. Presa si-a pierdut autoritatea. Tot mai mult se spune că lumea nu va mai vota. Dar poate e TIMPUL ca electoratul nu doar să vina la urne, ci sa participe ACTIV la procesul electoral si in calitate de candidati. Sa-si asume unele responsabilitati si riscuri spre ninele POPORULUI nu doar al unei camarile de functionari de partide… Sa nu uitam cum a fost sabotat Gorbaciov și cum lumea aaajuns la Putciul din august 1991… Alte putciuri au avut acelasi scenarii. Proteste stradale Nu dea domnul cu victime si atunci Tavalugul nociv e greu de stopat .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *