Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mitropolia cere Primăriei să interzică…

Mitropolia cere Primăriei să interzică marșul de solidaritate „Fără frică”

Biserica Ortodoxă din R. Moldova este împotriva organizării Marșului Solidarității „Fără frică”. În acest sens, ÎPS Mitropolitul Vladimir a transmis ieri, 8 mai, o scrisoare Primăriei mun. Chișinău, îndemnând autoritățile municipale să „sisteze prin orice mijloace organizarea din acest an al Marșului Solidarității „Fără frică”, organizat de adepții comunității LGBT din Chișinău”.

„Biserica Ortodoxă din Moldova se opune categoric la organizarea din acest an al Marșului Solidarității „Fără Frică”, din cadrul celei de-a XVII ediții a Festivalului comunității LGBT „Moldova Pride 2018”, care va avea loc sâmbătă, 19 mai, la Chișinău, și care reprezintă un atentat la moralitate, la instituția sacră a familiei și un pericol pentru generațiile tinere.

Această parada a minorităților sfidează în mod abuziv şi public valorile majorității societății noastre care se numără a fi în proporții de 98% creștini ortodocși – păstrători ai învățăturii Sfintei Evanghelii, conform căreia căsătoria poate fi fondată numai de către un bărbat și o femeie, și nu între persoane de același gen.

Nu există niciun motiv legal, moral, dar și rațional care ar determina mobilizarea și susținerea autorităților noastre publice locale a unui asemenea manifest absurd. Îndemnăm autoritățile municipale să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer, care inundă din ce în ce mai accentuat plaiul nostru.

Organizatorii acestei parade și mentorii lor din afara țării noastre ar trebui deja să cunoască realitățile de aici, din experiențele din anii trecuți, întrucât asemenea manifestări provoacă de fiecare dată pericole, violențe, dar și altercații de ambele părți.

Cu multă întristare și îngrijorare ne întrebăm dacă protecția „drepturilor private” a acestei minorități poate fi atinsă prin umilirea și călcarea în picioare a sentimentelor morale ale vastei majorități a cetățenilor noștri ortodocși?”, a scris Mitropolitul Vladimir în scrisoarea sa.

Menționăm că în fiecare an, marșul „Fără frică” este marcat de incidente. Mai multe organizații religioase, reprezentanți ai unor mișcări naționaliste, dar și politicieni blochează străzi, aruncă cu ouă și apă în participanții marșului.

În anul 2018, marșul va avea loc sâmbătă, 19 mai, începând cu ora 12.00.

Articolul 1. (3) din Constituţie consemnează  „R. Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate”.

Articolul 16 din Constituţie consemnează că toţi cetăţenii R. Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială”.