Ministra Mincu: Cheltuielile pentru întreținerea unui student la Universitatea Agrară – ca în occident

Luni, 16 septembrie, la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM) a fost organizată ședința Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI), care, conform unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), a fost convocată cu scopul de a discuta despre rolul CDSI în revizuirea ofertei educaționale a USAM și optimizarea cheltuielilor instituționale.

Conform agendei, au fost discutate subiecte ce se referă la procedurile de achiziții publice, fiind accentuată necesitatea utilizării unui ghid pentru procedurile de achiziții publice, eficiența materialelor didactice și științifice, precum și eliminarea conflictelor de interese și revizuirea contractelor de arendă.

„Din documentele oficiale de care dispune ministerul reiese că fiecărui profesor îi revine pentru instruire circa 2 studenți, iar fiecărui profesor îi revine un îngrijitor de încăperi. În total, universitatea are angajați 57 de portari, 38 îngrijitori de încăperi, alți 44 îngrijitori de WC-uri, 21 de măturători. Cheltuielile de salarizare a acestor angajați se ridică la suma de circa 260 de mii de lei lunar. O altă cheltuială majoră continuă este energia electrică. Pentru luna iunie, MADRM a primit spre achitare facturi de plată în sumă de 365 de mii de lei. În opinia mea, cheltuielile pentru întreținerea unui student la Universitatea Agrară se aliniază celor de la universitățile din occident. Trebuie să vă implicați în optimizarea cheltuielilor pentru servicii, optimizarea personalului de conducere și cel auxiliar, să eliminați orice conflict de interese ce are la bază angajarea în bază de rudenie”, a subliniat Georgeta Mincu, adresându-se membrilor consiliului.

Totodată, Mincu a declarat că în perioada 2017–2019 au existat mai multe prescripții înaintate de Inspecția Financiară, însă la MADRM nu s-a găsit niciun plan de lichidare a iregularităților depistate. „Am creat o comisie de audit intern, în care vor fi atrași și reprezentanți ai societății civile. Fiecare instituție trebuie să aibă grijă și să cheltuie responsabil banii statului”, a adăugat aceasta.

Georgeta Mincu a recomandat ca instituția să revizuiască oferta educațională a universității conform necesităților pieței muncii, dar și a sectorului privat care activează în domeniul agroalimentar.

Foto: curentul.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *