Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mii de produse cu termenul…

Mii de produse cu termenul de valabilitate expirat, comercializate în Chișinău

La sesizarea Procuraturii Generale, care exercită urmărirea penală pe faptul introducerii în R. Moldova a bunurilor prin contrabandă şi pe faptul evaziunii fiscale şi gravă încălcare a drepturilor consumatorilor comise de către un şir de întreprinderi, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a participat în comun cu reprezentanţii Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău la stabilirea faptelor comise de un agent economic.

În rezultatul controlului inopinat, efectuat de inspectorii Agenţiei în contextul problemei respective la agentul economic care comercializează produse angro şi cu amănuntul, produse alimentare, chimice de menaj, articole de igienă, produse cosmetice, articole de uz casnic și accesorii s-au depistat o multitudine de încălcări grave, 23 de loturi de produse în cantitate de 3739 nu corespund prevederilor Legii R. Moldova privind protecţia consumatorilor. Totodată, 3607 de produse au termenul de valabilitate expirat, acestea neavând nici denumirea importatorului și adresa acestuia, dintre care două loturi de produse au ștearsă data expirării și numărul lotului, depistându-se urme vizibile de înlăturare a acestor date prin frecare sau cu ajutorul unor solvenți organici, altele au aplicată data expirării cu cerneală albastră și în lipsa numărului lotului. Este de remarcat că data cu cerneală albastră este aplicată neuniform pe toate produsele constatîndu-se că aceste informații au fost aplicate manual prezentînd diferite grosimi ale cifrelor.

Produsele menționate au termenul de valabilitate expirat având aplicată, în mod eronat, alt termen de expirare ceea ce încălcă prevederile Legii R. Moldova privind protecţia consumatorilor prin care se interzice importul, plasarea pe piaţă şi comercializarea produselor cu termenul de valabilitate expirat, modificarea termenului de valabilitate indicat pe produs, pe etichetă, pe ambalaj sau în documentaţia de însoţire.

În rezultatul controlului s-au constatat şi încălcările privind depozitarea a 12 loturi de produse alimentare şi ingrediente pentru fabricarea îngheţatei în cantitate totală de 40,0 kg şi 1672 de unităţi de ambalaj cu termen de valabilitate expirat.

Pentru abaterile depistate, inspectorii Agenţiei au fost întocmit precese-verbale şi au eliberat prescripţii de interzicere temporară spre comercializare a produselor neconforme.