Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Miercuri va fi ales rectorul…

Miercuri va fi ales rectorul USMF. Cine sunt și ce propun cei șapte candidați

Cei șapte candidați la funcția de rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” au participat vineri, 27 septembrie, la dezbateri publice, în cadrul cărora și-au prezentat programele de activitate. Câștigătorul urmează să fie ales mâine, 2 octombrie. Toți candidații sunt doctori habilitați în științe medicale.

Emil Ceban este prorector pentru activitate clinică al USMF, președintele Consiliului de administrare al IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală primară a USMF și al Consiliului Administrativ al IMSP Clinica Universitară Stomatologică a USMF. El este șeful Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală. Totodată, acesta este licențiat în Drept și are un master în studii economice.

„Programul managerial prezentat are la bază procesele de aliniere continuă la standardele naționale și internaționale privind instruirea pe domeniul sănătate, luând în considerare toate resursele necesare pentru asigurarea acestui proces. Vom promova aceste valori și în continuare, vom depune eforturi comune ca USMF să se afirme și de acum încolo ca un mediu academic de excelență, vom impune standarde academice înalte, vom menține și lărgi internaționalizarea universității, iar studenții vor deveni prioritari de rând cu cadrele academice, fiind parteneri în procesul de realizare a guvernanței academice”, menționează acesta.

Ghenadie Curocichin este șeful Laboratorului Genetică, al Departamentului Știință și al Catedrei de medicină de familie de la USMF. El este specialist principal, președinte al Comisiei de specialitate Medicina de familie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și vicepreședinte al Consiliului de Experți al MSMPS.

„Cele propuse în programul de activitate reflectă viziunile și intențiile autorului în speranța de a dinamiza dezvoltarea universității, bazându-se pe fundamentul extrem de solid întemeiat de generațiile anterioare de profesori și cercetători. Acest program rămâne deschis pentru discuții și propuneri și, cu siguranță, poate și va fi perfecționat în baza sugestiilor constructive apărute în cadrul discutării acestuia”, notează Curocichin.

Mihail Iosif Gavriliuc deține funcția de prorector pentru studenți internaționali la USMF și cea de șef al Catedrei neurologie de la USMF.

„Rău este acel prorector care nu visează să devină rector”, a argumentat Gavriliuc. Acesta enumeră printre priorități: învățământul centrat pe student, implementarea metodelor moderne de pregătire a medicilor și farmaciștilor, intensificarea pe toate căile a procesului de internaționalizare a studiilor realizate la USMF și modificarea radicală a calității procesului de cercetare, aliniindu-l la standardele internaționale și necesitățile țării.

Evghenii Guțu este prorector pentru relaţii externe și șeful Catedrei Chirurgie Generală-semiologie de la USMF.

El include printre priorități: toleranța zero la acte confirmate de corupție comise de către angajații universității, precum și la încalcările grave a Codului de Etică şi Cărții Universităţii, frecventarea liberă de către studenți a cursurilor în aulă, prin înscrierea preventivă, introducerea mai largă a cursurilor online, compensarea taxelor editoriale sau premierea angajaților universității și a doctoranzilor ce au publicat articole științifice în reviste de specialitate internaționale prestigioase cu factor de impact.

Olga Tagadiuc este prorector pentru studii de doctorat și șefa Catedrei biochimie și biochimie clinică.

Aceasta propune dezvoltarea a noi programe de studii (moașe, igieniști dentari, fiziokinetoterapie şi reabilitare), dezvoltarea practicii de profesori invitați din țările de origine a majorității studenților internaționali pentru ajustarea conținutului Curriculelor la discipline, a metodologiei de predare și exigențelor de evaluare în cadrul echivalării studiilor la cerințele statelor de origine, precum și restructurarea site-ului universitar cu scopul creșterii vizibilității universității.

Anatolie Lișnevschi este șeful Catedrei de Medicină de laborator de la USMF. De asemenea, acesta este președintele Asociației Medicilor și Specialiștilor în domeniul Medicinei de laborator din Republica Moldova și președinte al Comisiei de atestare a medicilor de laborator.

„Deşi USMF „Nicolae Testemiţanu” se bucură de prestigiu în societate, în ultima perioadă au apărut manifestări de ostilitate, de nemulţumire, care, deşi aveau ca punct de plecare insatisfacţia generală faţa de nivelul global al serviciilor de sănătate, s-au răsfrânt şi asupra universității, direct sau indirect, asupra noastră, a tuturor. Acesta este motivul pentru care consider potrivit ca mandatul de rector să se focalizeze pe recâştigarea locului universității și al medicului în societate”, susține acesta.

Grigore Zapuhlîh este șeful Catedrei Neorichirurgie la USMF și directorul general al Institutului de Neurologie și Neorochirurgie.

Acesta propune măsuri ca: modernizarea conținutului cursurilor, a activităților practice și a metodelor de predare/învățare sub aspectul trecerii de la transmiterea de cunoștințe la dezvoltare de competențe, învățare asistată, coordonată și dirijată de cadrul didactic, activități didactice interactive, evidențierea aspectului aplicativ la cursurile fundamentale; promovarea, în procesul didactic, a strategiilor de predare şi învăţare active şi interactive, bazate pe gândire critică şi reflectivă, pe munca în grup, şi a metodelor de evaluare corespunzătoare obţinerii rezultatelor învăţării proiectate; creșterea numărului de rezidenți și extinderea specialităților care pot asigura pregătirea de specialitate în USMF „Nicolae Testemițanu”.

Consiliul pentru dezvoltare strategică instituțională va desfășura procesul de alegere a rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” miercuri, 2 octombrie.

„Alegerile se realizează prin vot universal, direct, secret și liber exprimat și se vor desfășura în cadrul Secției de votare, amplasată în incinta Blocului didactic central (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 165), între orele 9:00–17:00. Fiecare membru al comunității universitare cu drept de vot se va prezenta personal în Secția de votare, se va legitima în baza buletinului de identitate, va semna prezența sa în lista respectivă, va primi buletinul de vot şi îşi va exercita dreptul de vot”, este menționat într-un comunicat emis de instituție.

Mandatul rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” în exercițiu, Ion Ababii, expiră la 9 octombrie curent.