Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Marşul ReUnirii la Chişinău

Marşul ReUnirii la Chişinău

Această dumi­nică pro­mite a fi una memo­ra­bilă. Cel puţin aceasta susţin repre­zen­tanţii mai mul­tor orga­ni­za­ţii uni­o­niste din R. Mol­dova. Potri­vit lor, peste 50 de mii de per­soane sunt aştep­tate la „Marşul ReU­ni­rii”, orga­ni­zat pe 27 mar­tie în Chi­şi­nău, zi în care se împli­nesc 98 de ani de la vota­rea de către Sfa­tul Ţării a uni­rii Basa­ra­biei cu Româ­nia.

27Tot atunci va fi lan­sat „Sfa­tul Ţării 2” – forul repre­zen­ta­tiv al uni­o­ni­ş­ti­lor. Peste 1700 de dele­gaţi din toate loca­li­tă­ţile R. Mol­dova, repre­zen­tanţi ai Dias­po­rei Uni­o­niste şi invi­taţi din Româ­nia şi-au anu­nţat deja pre­zenţa la acest eve­ni­ment.

Con­stan­tin Codreanu, coor­do­na­to­rul Blo­cu­lui Uni­tă­ţii Naţio­nale şi repre­zen­tant al Gru­pu­lui de ini­ţi­a­tivă pen­tru cre­a­rea „Sfa­tu­lui Ţării 2”, susţine că „în con­di­ţi­ile actu­ale, când R. Mol­dova este con­dusă de o clasă poli­tică pro­fund coruptă şi inca­pa­bilă, după mai mult de 20 de ani în care sta­tul R. Mol­dova şi-a demon­strat inca­pa­ci­ta­tea de a exista, un nou sfat al ţării este unica solu­ţie pen­tru a avea un vii­tor mai bun la noi acasă”.

Ală­turi sutele de par­ti­ci­panţi, şi Tra­ian Băsescu, ex-preşedintele Româ­niei, şi-a anu­nţat intenţia de a par­ti­cipa la Marşul Uni­o­ni­ş­ti­lor, care va începe la ora 13:00, în scu­a­rul Tea­tru­lui Naţio­nal de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

Pe de altă parte, Vla­di­mir Voro­nin, preşe­din­tele PCRM, s-a întâl­nit, la 22 mar­tie, curent, cu şeful dele­ga­ţiei Uniu­nii Euro­pene în R. Mol­dova, Pir­kka Tapi­ola. În cadrul între­ve­de­rii, Vla­di­mir Voro­nin s-a ară­tat îngri­jo­rat în legă­tură cu „poli­tica de româ­ni­zare” desfă­şu­rată în R. Mol­dova. „Este revol­tă­tor că insti­tu­ţi­ile de stat ale Mol­do­vei nu au o pozi­ţie cate­gorică pri­vind inde­pen­denţa, inte­gri­ta­tea teri­to­ri­ală şi neu­tra­li­ta­tea ţării. Dim­po­trivă, auto­ri­tă­ţile pri­vesc indi­fe­rent la pre­gă­ti­rile forţe­lor uni­o­niste pen­tru eve­ni­men­tele din 27 mar­tie”, a decla­rat Voro­nin. În opi­nia lide­ru­lui comu­ni­ş­ti­lor mol­do­veni, unii mini­ş­tri şi alte per­soane cu fun­cţii de răs­pun­dere, inclu­siv magis­tra­ţii Curţii Con­sti­tu­ţio­nale, tre­buie să demi­sio­neze, deo­a­rece, având şi cetă­ţe­nie română, con­tri­buie la sub­mi­na­rea sta­ta­li­tă­ţii mol­do­ve­neşti.

Îngri­jo­rat de extin­de­rea miş­că­rii uni­o­niste s-a ară­tat şi Igor Dodon, care i-a scris lui Klaus Iohan­nis, preşe­din­tele Româ­niei. „Am văzut că oame­nii sunt foarte revol­taţi de acţiu­nile uni­o­niste ce se pro­duc în Mol­dova în ultima peri­oadă. Au mai fost aşa acţiuni şi îna­inte, dar acum ele s-au accen­tuat vizi­bil şi au deve­nit agre­sive. Pen­tru a evita ase­me­nea feno­mene, m-am adre­sat preşe­din­te­lui Româ­niei, cu soli­ci­ta­rea de a demon­stra că Bucu­reş­tiul res­pectă sta­ta­li­ta­tea şi inde­pen­denţa R. Mol­dova”, a pre­ci­zat Dodon.

Amin­tim că, la 27 mar­tie 1918, Sfa­tul Ţării a votat uni­rea Basa­ra­biei cu Româ­nia, Basa­ra­bia fiind ast­fel prima din­tre pro­vin­ci­ile isto­rice care s-a unit cu Româ­nia. Au urmat cele­lalte pro­vin­cii româ­neşti – Arde­a­lul, Cri­şana, Bana­tul, Mara­mu­reşul şi Buco­vina – spre sfârşi­tul anu­lui 1918, fiind cre­ată Româ­nia Mare.