Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Marele poet Grigore Vieru ar…

Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani

Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani. „Grigore Vieru este un scriitor care nu se muzeifică, cărţile lui lucrează şi în continuare. Este un poet care s-a clasicizat, adică care, poetic vorbind, trăieşte şi după moarte. Poezia lui Grigore Vieru este simplă, dar nu şi simplistă. Ea a înglobat elemente din folclorul nostru – mama, izvorul, casa părintească, spicul, ciocârlia, Mihai Eminescu. Iată prin ce a câştigat Grigore Vieru”, susține Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Grigore Vieru s-a născut în anul 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin. În anul 1957, pe când era student, debutează editorial cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău. Ulterior, Grigore Vieru se angajează ca redactor la redacţia numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, şi ziarul „Tînărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe”. Tot el scrie celebra carte pentru preşcolari „Albinuţa”. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Poetul a fost căsătorit cu profesoara de limba română şi latină Raisa Nacu. Pe lângă scrierea nenumăratelor poeme în care predomină tema mamei, natura, dragostea, războiul, Vieru a luptat şi pentru Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale având rolul de a deştepta poporul.

La 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier, produs în condiţii de ceaţă pe un segment avariat de şosea, s-a stins din viață un suflet plin de lumină, care ne-a încălzit inimile cu poeziile sale despre mamă, viață, țară și pământ. Automobilul în care se afla Grigore Vieru s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat în mijlocul şoselei, în zona comunei Dănceni, raionul Ialoveni.

„Tânjim după sufletul lui de copil”

Familia lui Grigore Vieru, dar şi prietenii poetului, și până astăzi nu s-au resemnat cu absenţa celui drag. Raisa Vieru îşi aminteşte zilele de naştere, sărbătorite pe când poetul era în viaţă. „Casa mereu era plină cu oaspeţi. Se bucura foarte mult când veneau prietenii. În 2009, trebuia să sărbătorim nunta de aur, însă… n-a fost să fie. Tânjim după sufletul lui de copil”, spune soţia poetului. Mereu a fost conștientă de talentul cu care a fost hărăzit Grigore Vieru şi de importanța sa pentru românitate. „De la bun început mi-am dat seama că are un mare talent şi i-am creat toate condițiile să-şi realizeze acest talent. 50 de ani am fost alături de, permiteți-mi să spun, marele poet”, se confesează Raisa Vieru, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia lansării antologiei „Tu m-ai strigat, fiule?”, o culegere de poezii de Grigore Vieru.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”, iar câteva şcoli din R. Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi poartă numele lui Grigore Vieru. Anul 2015 a fost consacrat memoriei marelui poet.