Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mamele adolescente din R. Moldova

Mamele adolescente din R. Moldova

Frecvența sarcinii la vârsta adolescenței în R. Moldova rămâne în continuare la un nivel relativ înalt, în special în mediul rural, arată studiul realizat de Centrul de Cercetări Demografice. Acest fapt duce la sporirea sărăciei și a vulnerabilității sociale.

Din 13 țări europene incluse în studiu, R. Moldova se află pe poziția a cincea. Rata nașterilor la vârsta adolescenței la o mie de fete de 15-19 ani consituie 25 de cazuri, la care se adaugă zece sarcini soldate cu avorturi. Pe primele poziții fiind: Bulgaria (60 de sarcini la o mie de fete), România (51), Rusia (38) și Ucraina (35). Cea mai mică rată a sarcinilor printre adolescente se înregistrează în Belgia și Elveția.

Conform studiului, circa 5 la sută dintre femeile cu vârsta de 15-19 ani au avut deja o naștere, alte 2 la sută erau însărcinate cu primul copil, 0,1 la sută au avut o naștere până la vârsta de 15 ani.
Factorii determinanți ai nașterii la vârsta adolescenței sunt factorii socio-economici, socio-culturali și biologici, sexualitatea, comportamentul de risc, rata scăzută de utilizare a contraceptivelor, subdezvoltarea programelor speciale de educație sexuală, lipsa de informare și comunicare ș.a.

Studiul conține mai multe recomandări printre care dezvoltarea serviciilor de educație sexuală, accesul la contraceptive, inclusiv la contracepția de urgență pentru toate categoriile de adolescenți, emisiuni educative de tip documentar dedicate prevenirii sarcinilor, seminare obligatorii pentru părinții adolescenți privind îngrijirea și dezvoltarea copilului.