Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Malurile râului Bâc, mai curate…

Malurile râului Bâc, mai curate de Ziua Mondială a Mediului

La 5 iunie curent, Centrul Naţional de Mediu (CNM) organizează o campanie de salubrizare a malurilor râului Bâc, acţiune dedicată Zilei Mondiale a Mediului.

Acţiunea se va desfăşura în segmentul str. Calea Basarabiei spre ieșire din mun. Chișinău, care este o zonă extrem de poluată cu deşeuri menajere solide şi va începe la orele 14:00. În acest sens, instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineret, organizaţiile non-guvernamentale, întreprinzători, inclusiv mass-media sunt invitați să se alăture acestei acţiuni practice de Ziua Mediului. Râul Bâc a devenit un canal de transportare a apelor reziduale a municipiului Chişinău spre fluviul Nistru (care este utilizat pentru irigarea culturilor agricole și pentru adăpatul animalelor domestice, iar populația consumă produse de carne și lactate poluate cu substanțe toxice).

„Râul Bâc necesită a fi salvat, iar prin intermediul acestui apel îndemnăm societatea civilă şi pe toţi cei care nu sunt indiferenţi faţă de soarta râului, dar şi de propria sănătate, să se alăture campaniei de salubrizare”, îndeamnă organizatorii.

Acţiunea se va organiza în contextul proiectului „Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local în R. Moldova” implementat de CNM cu suportul Ambasadei SUA la Chişinău, al cărui scop este de a promova valorile şi standardele europene de mediu în R. Moldova.

Amintim că, la nivel mondial, în fiecare an, pe data de 5 iunie se marchează Ziua Mediului. Această zi a fost declarată Ziua Mondială a Mediului în urma desfăşurării primei conferinţe a Naţiunilor Unite privind omul şi mediul înconjurător care a avut la Stockholm în 1972 şi care a reunit reprezentanţi ai 113 naţiuni. Această zi se marchează în mai bine de 100 de ţări ale lumii şi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineret, organizaţiile nonguvernamentale, întreprinzători, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune, menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării componentelor de mediu.