Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Majorarea prețurilor afectează, dar fiecăruia…

„Majorarea prețurilor afectează, dar fiecăruia îi trebuie să plece undeva, vrei nu vrei – dai bani pentru pașaport”

Joi, 21 mai curent, a doua zi după ce cetățenii R. Moldova au fost anunțați despre majorarea tarifelor de bază pentru eliberarea pașaportului biometric, la ÎS „CRIS „Registru” a fost mare învălmășeală.

Solicitanții de pașapoarte au făcut cozi în fața sediului ÎS „CRIS „Registru”, iar în interiorul instituției erau alte zeci de persoane.

Majoritatea dintre cei cu care am discutat despre decizia de a majora taxele pentru perfectarea actelor de identitate s-au declarat nemulțumiți de deciziile luate de ÎS „CRIS „Registru” și în special de faptul că publicul a fost informat târziu despre ea.

„Sunt indignat, deoarece alaltăieri era un preț, iar ieri s-a anunțat cu totul alt preț”, ne-a spus Ștefan Ionică, subliniind că motivele majorării taxelor pentru perfectarea pașapoartelor biometrice nu le cunoaște. El intenționa să se informeze de îndată ce îi va veni rândul să depună actele.

Silvia Burcă crede că scumpirile sunt generate de „intențiile cuiva de a „acoperi” miliardele scoase din țară”. Silvia opinează că totul este legat de politică și că în această chestiune sunt implicați politicienii. Ea ne mai spune că a fost la ÎS „CRIS „Registru” cu o zi înainte de scumpiri și nimeni nu i-a comunicat despre majorările preconizate.

„Moldova nu este o țară atât de dezvoltată, ca să-și permită majorarea acestor taxe”, a menționat Victor Bubuioc. Întrebat dacă majorarea i se pare costisitoare, acesta afirmă supărat: „Când ai nevoie de un act urgent, nu te mai uiți la sumă! Dar totuși cred că suma este cam mare!”

Și Daniel Celac spune că nu cunoaște motivul scumpirii, dar este sigur de faptul că decizia a fost luată în scopul acumulării de bani. „Majorarea prețurilor afectează, dar fiecăruia îi trebuie să plece undeva, vrei nu vrei, dai bani pentru pașaport”.

Natalia Guțu susține că ar fi trebuit să se țină cont de faptul că avem salarii mici, care abia de ne ajung pentru viață. În opinia Nataliei, aceste majorări cauzează cheltuieli suplimentare, dar cei care au stabilit aceste prețuri, le-au stabilit fiind conștienți că oamenii, dacă vor avea nevoie, vor achita orice sumă. „Din nou nu s-au gândit la cetățeni”, susține interlocutoarea ZdG.

Amintim că, la 20 mai 2015, tariful de bază pentru eliberarea paşaportului biometric în termen de 30 de zile a fost majorat cu 150 lei. Astfel, pentru un paşaport eliberat în decurs de o lună, solicitanții vor plăti 850 de lei. Totodată, au fost revizuite şi tarifele serviciilor prestate în regim de urgență și cele legate de perfectarea buletinelor de identitate.

Elena Bârdan