Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mâine va fi anunțat candidatul…

Mâine va fi anunțat candidatul la funcția de guvernator. Patru pretendenți au susținut deja proba interviului

parlament.md

Patru candidați la funcția de guvernator au susținut astăzi proba interviului. Este vorba despre Roman Cernîșev, Sergiu Iachim,  Gheorghe Dimitrov și Serghei Melnic. Interviurile au fost realizate la distanță, prin intermediul programului skype. Fiecare candidat a avut la dispoziție câte 15 minute pentru a răspunde la circa 20 de întrebări, formulate de către Comisia de concurs.

Președintele Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de guvernator, Ștefan Creangă, a declarat că, pentru o apreciere corectă și imparțială, toți patru candidați au răspuns la aceleași întrebări. Candidații și-au prezentat viziunea referitor la sitemul bancar din R. Moldova și Banca Națională, politicile monetare ce urmează a fi aplicate, politici macro și microeconomice. S-a discutat, inclusiv, apartenența politcă. „Au fost întrebări directe și indirecte. Am avut răspunsuri pe măsura așeptărilor.”, a delcarat Creangă.

Mâine, 2 martie, 4 candidați se vor prezenta personal la interviu. Ședința Comisiei de concurs va începe la ora 9.00. Un alt candidat va susține interviul prin skype la ora 11:30-12:00.  Ștefan Creangă a declarat că după realizarea tuturor interviurilor, Comisia se va întruni într-o ședință de totalizare, iar până la ora 15:00 urmează a fi anunțat candidatul la funcția de guvernator.

Pentru a accede la fotoliul de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, candidatura acestuia urmează a fi votată de Parlament.

Principalele criterii în baza cărora sunt evaluați candidații constituie: independența politică, experiența în activități bancare de bază, experiența în top management, viziunea cu privire la dezvoltarea sectorului bancar din Republica Moldova. Punctajul maxim care poate fi acumulat de un candidat este de 100 de puncte, distribuite în funcție de  relevanța criteriilor.

Amintim că Parlamentul a lansat la 12 februarie curent un nou concurs de selectare a candidatului la funcția de Guvernator al BNM. Pentru concurs și-au depus dosarele 9 candidați: Roman Cernîșev, Vadim Brînzan, Sergiu Cioclea, Serghei Melnik, Valeriu Chițan, Victor Timotin, Gheorghe Dimitrov, Sergiu Iachim și Vladimir Munteanu. Toți au fost acceptați la etapa interviului.

În octombrie 2015, la primul con­cur­s pen­tru selec­ta­rea can­di­da­tu­lui la func­ția de guver­na­tor au par­ti­ci­pat 12 pretendenți. Două per­soane au fost res­pinse de Comi­sie: un can­di­dat nu poseda expe­riența de muncă nece­sară, iar altul avea o repu­ta­ție îndo­iel­nică, iar Lud­mila Hvo­ros­to­vs­caia și-a retras can­di­da­tura. Nouă can­di­dați au fost admiși la proba inter­vi­u­lui. La fina­lul con­cur­su­lui, comi­sia a decis că niciun can­di­dat nu întru­nește con­di­ți­ile nece­sare.

Pre­ci­zăm că Banca Națio­nală a Mol­do­vei a avut doi guver­na­tori. Este vorba des­pre Leo­nid Tal­maci şi Dorin Dră­gu­ţanu. Ulti­mul a ple­cat din frun­tea insti­tu­ţiei în data de 21 sep­tem­brie, moti­vând pre­siuni poli­tice, dar con­ti­nuă să asi­gure inte­ri­ma­tul până la desem­na­rea unui nou guver­na­tor.

Foto: parlament.md