Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Maia Sandu spune că zeci…

Maia Sandu spune că zeci de loturi de pește cu paraziți primeau certificate și dreptul de a vinde. Reacția ANSA

Foto: ZdG

Din 124 de loturi de pește congelat importat în Republica Moldova în perioada 20 august-4 octombrie, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special fiind vorba de pește cu paraziți. Cu toate acestea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) nu informa despre neregulile depistate, iar loturile primeau certificatul veterinar și dreptul de a importa și comercializa peștele neconform pe piața noastră. Anunțul a fost făcut astăzi, 10 octombrie, de către șefa Guvernului, Maia Sandu. ANSA precizează că a inițiat, la 7 octombrie, o anchetă de serviciu.

Potrivit premierului, din informațiile Corpului de control, de regulă, e vorba de pește ieftin, loturile cu paraziți neajungând pe polițele magazinelor, ci sunt comercializate direct la instituțiile din industria HoReCa și grădinițe, spitale, penitenciare și în piețe.

„În mod procedural, în posturile vamale de frontieră sunt prelevate probe din loturile din produsele importate. După sigilare, acestea ajung la laborator pentru efectuarea analizelor. Angajații laboratorului efectuează analizele şi, conform normelor, trebuie să introducă datele în Sistemul Informațional de Management al Laboratoarelor, cu specificarea expresă a conformităţii sau neconformităţii produsului. Aceasta, de fapt, nu se întâmplă. Mai mult decât atât, rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA. După efectuarea analizelor datele trebuiau să fie  accesibile responsabililor de la ANSA. În cazul în care probele de laborator sunt neconforme, ANSA ar trebui să întreprindă măsuri de rigoare, care includ și nimicirea loturilor. Nici aceasta nu se întâmplă, iar certificatul sanitar-veterinar este emis de inspectorul teritorial al ANSA”, a declarat șefa Executivului în cadrul unui briefing de presă.

Astfel, Maia Sandu a solicitat ca:

  • ANSA să inițieze o anchetă de serviciu și să suspende responsabilii din Agenție și managementul laboratorului;
  • Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Ministerul Justiției și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă la loturile de pește achiziționate. MECC să emită recomandări comitetelor de părinți, administrațiilor școlilor și inspecției școlare să verifice calitatea și condițiile de păstrare a peștelui în cantine și bucătării.
  • Poliția și angajații ANSA să efectueze controale în piețe și locuri de vânzare a peștelui de import.

De asemenea, premierul a cerut lista companiilor implicate în această schemă și introducerea lor în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice, ca aceste companii să nu mai poată livra produse instituțiilor publice.

„Pe acest fapt a fost deschisă o cauză penală. Aștept ca procuratura, CNA și judecătorii care vor gestiona acest caz să apere interesul și sănătatea cetățenilor acestei țări și să aplice pedepse cu toată severitatea”, a adăugat Maia Sandu.

ANSA a anunțat că, la 7 octombrie, a inițiat o anchetă de serviciu.

„Investigațiile întreprinse cuprind structurile de nivel teritorial, central al Agenției și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. Informația detaliată este pusă la dispoziția colaboratorilor Corpului de Control al prim-ministrului, Poliției și Procuraturii”, este menționat în comunicatul emis de instituție.

ANSA subliniază că informații suplimentare vor fi prezentate după încheierea anchetei.