Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Mai multe organizații cer Guvernului…

Mai multe organizații cer Guvernului retragerea proiectului de lege privind „decriminalizarea infracțiunilor economice”

Mai multe organizații ale societății civile solicită Guvernului și Ministerului Justiției retragerea proiectului de lege privind „decriminalizarea infracțiunilor economice” și crearea unui grup de lucru reprezentativ pentru a elabora soluții legislative pentru problemele reale cu care se confruntă mediul de afaceri. 

„Proiectul, de facto, interzice arestarea persoanelor acuzate de infracțiuni economice. Atragerea investițiilor nu poate fi obținută prin acordarea de facilități escrocilor. Din contra, aceasta va trimite și un semnal de descurajare oamenilor de afaceri de bună credință. Mai mult ca atât, un stat care a fost victima unei fraude bancare imense și a numeroaselor atacuri de tip raider ar trebui să înăsprească sancțiunile pentru astfel de abateri, descurajând orice noi tentative de acest gen.

În același timp, am fost frapați să constatăm că, deși proiectul are drept scop declarat facilitarea mediului de afaceri, acesta schimbă competența organelor responsabile de investigarea cauzelor de corupție. Contrar recomandărilor internaționale, corupția mică, care acum este investigată de CNA, este dată în competența exclusivă a procurorilor anticorupție. Aceasta le va distrage atenția de la cauzele de mare corupție și va mări și mai mult volumul de muncă al procurorilor anticorupție, zădărnicind lupta cu marea corupție”, se spune într-un apel semnat de către CRJM, precum și de către alte organizații ale societății civile.

Anterior, PDM a menționat că susține acest proiect de lege. Anunțul a fost făcut de Sergiu Sîrbu în cadrul unei conferințe de presă din octombrie curent.

„Considerăm că privarea de libertate e un mecanism prea dur și pentru prima dată putem să avem sancțiuni proporționale acelei încălcări, să dăm posibilitate agentului să achite prejudiciile cauzate statului și doar dacă sistematic încalcă legea acel agent economic  și dacă există pericol pentru ordinea publică, să fie privat de libertate.

Urmează a fi revizuite și competențele unor organe și să acordăm mai multe competențe organelor de control care să constate acele încălcări. Vrem să decriminalizăm acele încălcări de ordin economic și să dăm un nou suflu mediului de afaceri. Propunerea legislativă e elaborată de MJ, care urmează să publice actul pentru dezbateri și consultări. PDM  a decis să susțină politic acest demers”, a spus  Sîrbu.

La 31 octombrie 2017, Ministerul Justiției a remis spre coordonare un proiect de lege care are drept scop declarat sporirea climatului investițional, atragerea investițiilor străine și reducerea presiunii asupra mediului de afaceri din partea instituțiilor de forță. Despre elaborarea acestui proiect de lege organizațiile semnatare nu au cunoscut până la 31 octombrie 2017, notează crjm.org