Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai multe ONG-uri cer demisia…

Mai multe ONG-uri cer demisia Violetei Ivanov din funcția de președintă a Comisiei mediu și dezvoltare regională

Mai mulți reprezentanți ai societății civile susțin modificarea Legii deșeurilor, care prevede că va fi permisă coincinerarea deșeurilor nereciclabile și cer demisia deputatei Violeta Ivanov din funcția de președintă a Comisiei mediu și dezvoltare regională, după ce aceasta a criticat votarea proiectului de lege, la 15 august, în două lecturi.

În cadrul unei conferințe de presă din 16 august, democrata declara că nu au fost organizate consultări publice și ea nu a participat la ședința comisiei de profil. Totodată, deputata a menționat că în timpul incinerării deșeurilor sunt emise substanțe cancerigene.

În replică, mai multe ONG-uri o acuză pe Ivanov că „nu vine cu soluții constructive în rezolvarea problemei deșeurilor, dar blochează în continuare inițiativele ministerului” și cer ca aceasta să-și dea demisia din funcția de președintă a Comisiei mediu și dezvoltare regională, care să fie condusă de o altă persoană.

„Astăzi, toată Europa incinerează și coincinerează deșeurile menajere solide nereciclabile care, fiind compresate sub formă de balot RDF (refuse derived fuel), reprezintă o sursă de energie în țările europene. Astfel, ambalajele din plastic contaminate cu produse alimentare, ambalajele de desfacere (pungi, caserole, cutii, etc.) care există în Republica Moldova în cantități uriașe și care zilnic traversează frontiera Republicii Moldova cași material ce împachetează diverse mărfuri și, la scurt timp, devin deșeuri, pot fi coincinerate în calitate de combustibil alternativ și nu depozitate sau îngropate în sol”, menționează organizațiile semnatare în declarație.

Deputata a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook, scriind că proiectul a fost votat în pripă și arătându-se disponibilă „pentru colaborare” și invitând societatea civilă „la dezbateri publice care le va organiza Comisia mediu și dezvoltare regională în septembrie”.

„Amplasarea instalațiilor de incinerare și coincinerare pe teritoriul țării noastre va fi strict reglementată, iar proiectarea, construcția și exploatarea acestora va fi efectuată în conformitate cu normele în construcții și pe baza actelor permisive de mediu stabilite de legislație. Livrarea și recepționarea deșeurilor la instalațiile de incinerare va fi efectuată cu respectarea măsurilor de precauție care asigură prevenirea sau limitarea poluării aerului, solului, apelor de suprafață și a celor subterane și a altor efecte negative asupra mediului și sănătății umane, stabilite prin Regulamentul privind incinerarea deșeurilor, aprobat de Guvern. Incinerarea și coincinerarea deșeurilor va fi permisă doar în cadrul unităților autorizate de către Agenția de Mediu. De asemenea, modificările legislative prevăd că emisiile în aer și în apă provenite de la instalațiile de incinerare și de coincinerare a deșeurilor să nu depășească valorile-limită de emisie prevăzute de actele normative. De asemenea, pe teritoriul Republicii Moldova va fi interzisă incinerarea sau coincinerarea anvelopelor uzate, întregi și tăiate.  În prezent, incinerarea și coincinerarea deșeurilor de orice proveniență este interzisă, cu excepția deșeurilor rezultate din activitatea medicală”, conform unui comunicat emis de Parlament la 15 august.