Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai multe decese decât nașteri.…

Mai multe decese decât nașteri. Statistici privind cauzele de deces în R. Moldova

În timp ce anul trecut în R. Moldova s-au născut doar 32,6 mii de copii, numărul deceselor a urcat până la 37,2 mii de persoane, cu 432 mai mult comparativ cu 2017.

Conform datelor preliminare ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, cele mai multe decese (58,1%) au drept cauză bolile aparatului circulator, urmate de tumori maligne (16,5%), bolile aparatului digestiv (9,1%), accidentele, intoxicaţiile şi traumele (6,1%), bolile aparatului respirator (4,2%) şi alte cauze (6,0%).

Raportat la repartizarea pe sexe, în strcutura mortalității femeilor, ponderea deceselor din cauza bolilor aparatului circulator este de 1,3 ori mai mare decât cea a bărbaților. Totodată, ponderea deceselor în rândul bărbaților, din cauza accidentelor, este de 3,6 ori mai mare decât în cazul femeilor.

Datele Biroului Național de Statistică arată că pe parcursul anilor 2014 – 2018 au avut loc atât creșteri ale numărului persoanelor decedate cât și descreșteri. O creștere mai semnificativă s-a observat în anul 2014, iar diminuarea mai vizibilă s-a înregistrat în anul 2017.

Mortalitatea generală pe cauze de deces diferă destul de semnificativ şi în profil teritorial.

Decesele cauzate de boli ale aparatului circulator au fost mai pronunţate în partea de Nord a Republicii Moldova (61,6% din numărul total al decedaților), de tumori maligne – în municipiul Chișinău (20,6%) și UTA Găgăuzia (20,4%); de boli ale aparatului digestiv cele mai multe cazuri au fost înregistrate în zona centrală a ţării (11,8%). Cel mai înalt nivel al mortalităţii provocat de cauzele externe s-a înregistrat în regiunele de dezvoltare Centru și Sud (câte 6,8%). În aceste regiuni sunt observate și cele mai multe decese cauzate de boli ale aparatului respirator  – 4,5 și 4,4% respectiv.

Citiți și: Statistici alarmante. În R. Moldova se nasc tot mai puțini copii