Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Locuitorii satului Slobozia-Dușca au sărbătorit…

Locuitorii satului Slobozia-Dușca au sărbătorit Hramul în Casa de cultură, renovată cu bani UE

Voia bună a dominat sâmbătă la Slobozia-Dușca, când localnicii au sărbătorit Hramul Satului, alături de oaspeți de peste Nistru. Sărbătoarea a avut loc în Casa de cultură pe care localnicii mai nou o numesc – „cartea de vizită” a satului. Edificiul a fost renovat cu finanțare europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Peste trei sute de oameni au venit la Casa de Cultură să sărbătorească Hramul Satului. „Așa e de fiecare dată. De sărbători, ne întâlnim aici ca să mai schimbăm o vorbă și să îi admirăm pe cei care urcă în scenă”, spune Elena Nistor, locuitoarea satului.

Satul Slobozia-Dușca are un nume bun nu doar în raion, dar și la nivel regional. În primul rând, datorită colectivelor artistice care îi duc faima departe de hotarele localității: fanfara, ansamblul de femei „Nemurele”, ansamblul de dansuri populare „Țărăncuța”, premiantul diferitelor concursuri naționale și internaționale. Colectivele artistice sunt găzduite de Casa de Cultură din sat. Chiar și copiii din centrul raional, de la Criuleni, vin la Slobozia-Dușca să studieze acordeonul, pianul sau instrumentele aerofone.

Repetițiile au loc în săli bine iluminate, calde iarna și răcoroase vara. Însă nu totdeauna a fost așa. Edificiul a fost construit în anul 1970. Prima reparația capitală, care a inclus lucrări de renovare a acoperișului, schimbarea rețelelor inginerești și termoizolare, a fost făcută în 2016, la 46 ani de la darea în exploatare. A fost posibil datorită finanțării UE, în valoare de 178.560 euro, echivalentul a 4 milioane de lei sau al unui buget anual al satului.

„Iarna, până la renovarea Casei de cultură, colectivele artistice făceau repetițiile pe rând, deoarece doar câteva încăperi erau încălzite în sezonul rece. Acum această clădire este cartea de vizită a localității, iar noi ne bucurăm că am avut tot sprijinul UE ca să vedem acest proiect realizat”, a spus Sergiu Istrati, primarul localității.

„Asigurarea populației locale cu condiții mai favorabile de viață și muncă este unul din efectele concrete ale implicării Uniunii Europene în consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru”, a remarcat Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.

Casa de cultură din Slobozia-Dușca găzduiește majoritatea concursurilor culturale zonale, la activități fiind prezente și colective artistice din stânga Nistrului.

„Am fost plăcut surprinse să fim invitate la Slobozia-Dușca. Sunt sigură că ne vom întâlni mai des”, a afirmat Natalia Tolosenco, conducătoarea ansamblului „Datina” din satul Ternăuca, stânga Nistrului.

Tot la Slobozia-Dușca, în anul 2012, cu sprijinul UE în valoare de 1,6 milioane de lei, a fost renovat un bloc al grădiniței, în care s-au creat două grupe noi de copii. „Am rezolvat o mare problemă pentru comunitate. Copiii au fost incluși în sistemul preșcolar, iar părinții lor au obținut posibilitatea să se angajeze”, a spus Ina Iliescu, directoarea grădiniței.

Casa de cultură și grădinița din Slobozia-Dușca se numără printre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.