Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE TEXT/ Protest în fața…

LIVE TEXT Protest în fața Președinției: oamenii cer anularea votului mixt

Mai mulți oameni s-au adunat azi, la ora 12.00  în fața Președinției și au protestat împotriva votului mixt, aprobat și promulgat ieri, 20 iulie. Între timp, mai mulți oficiali europeni și-au manifestat îngrijorarea față de decizia Parlamentului R. Moldova de a implementa modificări ale sistemului electoral. Ulterior, protestatarii s-au îndreptat spre Parlamentul R. Moldova. 

Ora 14.20: Maia Sandu și Andrei Năstase au îndemnat oamenii să se mobilizeze și pe 30 iulie să vină în fața Parlamentului la ora 12.00 pentru un nou protest. Oamenii au încheiat protestul scandând „Noi nu cedăm!”

Ora 13.53: Manifestanții scandează un mesaj pentru Guvernul României: „Când cu Plahotniuc semnați, pe Dodon îl ajutați!”

Ora 13.45: Maia Sandu a propus să fie invitat premierul României, Mihai Tudose pentru o discuție.

Ora 13.43: „În R. Moldova se încearcă distrugerea democrației. Noi avem sprijinul și susținerea oamenilor care știu ce înseamnă democrația. Să explicăm acest lucru tuturor concetățenilor noștri. Noi am venit azi aici conștient, nu am fost aduși în autobuse și plătiți, doar ca să fim la număr. Trebuie să fim conștineți de faptul să suntem auziți la Bruxelles. Cauza noastră este una corectă. Jos mafia de la guvernare!”, a spus Maia Sandu.

Ora 13.35: „De ce un sistem electoral la care a renunțat România este salutat în R. Moldova? Este inadmisibil ca oficialii europeni să critice schimbarea sistemului electoral și un premier din România să salute o lege nedreaptă, adoptată în stil mafiot în 4 minute. E un motiv în plus să continuăm protestele noastre”, a spus Năstase.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, fiind întrebat ce părere are despre proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral, premierul român, Mihai Tudose a remarcat că nu este în drept să se expună. „R. Moldova este un stat independent. Poporul  fiecărei țări decide prin reprezentanții săi din Parlament de ce sistem electoral are nevoie. Nu pot să mă expun pe această temă. Contează să fie un proces democratic, care să ducă la dezvoltarea țării”, a punctat premierul Tudose.

Premierul României vorbește despre deciziile luate de autoritățile de la Chișinău

Menționăm că eurodeputatul de origine română, Siegfried Mureșan, i-a recomandat premierului român să „ceară clar politicienilor de la Chișinău să retragă modificarea legislației electorale votată ieri, în ciuda avizului negativ al Comisiei de la Veneția și în ciuda tuturor avertismentelor partenerilor europeni”.  

Mureșan a subliniat că „nici un singur oficial european, nici din PPE, nici din afara PPE nu a susținut modificarea sistemului electoral din R. Moldova”.

Oficiali europeni și-au manifestat îngrijorarea față de decizia Parlamentului R. Moldova de a implementa modificări ale sistemului electoral.

Ora 13.35: Oamenii au ajuns la Parlament. Perimetrul acestuia este păzit de polițiști. Manifestanții cer anularea votului mixt.

Ora 13.20: Oamenii scandează „La închisoare, această guvernare!”  și „Jos votul mixt!”

Ora 13.11: Mulțimea părăsește Președinția și se îndreaptă spre Parlament.  Oamenii continuă să scandeze: „Jos Mafia!”

Ora 13.08: Năstase a propus protestatarilor să meargă la Parlament, unde va avea loc întâlnirea lui Candu cu premierul României, Mihai Tudose.

„Să mergem să spunem premierului român cum Plahotniuc a schimbat sistemul electoral ca să-i ofere pe tavă lui Dodon și Putin R. Moldova”, a spus Maia Sandu.

Ora 13.05: Protestatarii, în frunte cu Andrei Năstase și Maia Sandu, scandează „UE, nu dați bani la mafie!”.

„Acum Plahotniuc și Dodon vor spune că Nastase și Maia Sandu nu vor bani pentru oameni. Năstase și Sandu vor bani pentru cetățeni, investiții, locuri de muncă, nu bani pentru mafie. Nu vrem ca pe banii contribuabililor să se ghiftuiască o bandă de criminali. Dacă nu ne opunem, acești indivizi o să ne îngenuncheze copiii și nepoții”, a spus Năstase.

Ora 12.59: Manifestanții scandează „La pușcărie!” și fac zgomot cu cheile pentru a imita sunetul cătușelor.

Ora 12.55: Oamenii cer anularea votului mixt

Ora 12. 48 Oamenii scandează „Jos regimul criminal!”  și „Noi nu cedăm!”. Între timp, socialiștii au părăsit ședința Parlamentului după ce pe ordinea de zi a Parlamentului a fost introdusă declarația privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova. 

Ora 12.33:  Oamenii scandează: „Jos dictatura!”, „Jos Mafia!”. La proteste a venit și Maia Sandu. Ea poartă o pancartă cu inscripția „Noi în soare, voi la răcoare”.

Amintim că ieri, 20 iulie, 74 de deputați au votat pentru schimbarea sistemului electoral, iar peste câteva ore, această lege a fost promulgată de șeful statului, Igor Dodon. Astăzi, legea a apărut în Monitorul oficial.

Ulterior, Partidul Popular Europeanan în frunte cu Joseph Daul a spus că  denunță schimbarea sistemului electoral în R. Moldova și condamnă cu fermitate nerespectarea  de către Parlamentul R.  Moldova a recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Având în vedere situația gravă și negarea completă a Partidului Democrat și a Socialiștilor față de recomandările Comisiei de la Veneția și cerințele UE, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova”, a spus Daul ieri.