Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Sindicaliștii manifestă în fața…

LIVE Sindicaliștii manifestă în fața Parlamentului și solicită identificarea surselor pentru premiile anuale: „Cerem ca drepturile noastre să fie acceptate. Ceream dreptul la o viață normală”

Foto via Facebook

Mai mulți cetățeni protestează luni, 6 decembrie, în fața Parlamentului. Potrivit Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), oamenii sunt nemulțumiți de amendamentele avizate de Guvern la politica bugetar-fiscală pentru anul 2022 prin care bugetarii vor fi lipsiți de prime anuale.

Oamenii scandează – „Cerem ca drepturile noastre să fie acceptate”, „Fără educație moare orice nație”, „Vrem drepturi salariale corecte”, „Rușine, rușine”.

Între timp, câțiva membri ai CNSM au mers la ședința Comisiei economie, buget și finanțe ca să discute cu deputați, membri ai comisiei, pe marginea acestui subiect. Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, în primele luni ale 2022 Guvernul va revizui proiectul Legii pentru modificarea politicii bugetar-fiscale.

Din punctul meu de vedere, tot ceea ce a fost stipulat în cadrul legal existent noi ne-am condus de acele prevederi. În 2021 prima nu a fost planificată în buget. Unele instituții au prevăzut această primă, iar pentru cele care nu au – noi vom reveni la începutul anului curent și vom achita”, a declarat ministrul Finanțelor.

Potrivit CNSM, prin aprobarea în cadrul ședinței Guvernului din 3 decembrie, a avizelor la amendamentele proiectelor Legii bugetului de stat pentru anul 2022 și Legii pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală pentru anul 2022), premiul anual pentru salariații din sectorul bugetar pentru anul 2020 nu va fi achitat.

„Examinând avizele Guvernului la amendamentele acestor legi anuale importante, putem concluziona despre lipsirea de dreptul de a beneficia de premiul  anual nu doar aferent rezultatelor anului 2020, dar și despre incertitudinea achitării premiul anual aferent anului 2021 în anul curent, fapt care este inadmisibil, mai cu seamă în contextual în care majorarea valorilor de referință este planificată de doar 5,6% – 5,9% în condițiile în care prețurile medii de consum doar în perioada a 10 luni ale anului 2021 au crescut cu 8,29%, urmând să crească până la finele anului, pornind de la majorarea tarifelor la resursele energetice care vor afecta puterea de cumpărare a populației în ansamblu”, au anunțat reprezentanții CNSM.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită Parlamentului Republicii Moldova:

  1. Menținerea redacției propuse la pct. 4 al art.XIII (referitor la expunerea într-o nouă redacție a art. 211 din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar) din proiectul Legii pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală pentru anul 2022) și votate în I lectură de către Parlament, prin care personalul din unitățile bugetare va beneficia de premiu anual pentru rezultatele activității anului precedent, proporțional timpului efectiv lucrat în anul respectiv, cu intrarea în vigoare imediată a modificării date, fapt care ar permite acordarea premiului anual pentru rezultatele anului 2020.
  2. Alocarea mijloacelor financiare suplimentare pentru acordarea premiului anual pentru rezultatele anului 2020 în decembrie 2021, pentru salariații din sectorul bugetar.