Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Ședința Parlamentului: Despre ce…

LIVE Ședința Parlamentului: Despre ce au discutat deputații

Foto: parlament.md

Parlamentul se întrunește astăzi într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi se numără un proiect cu privire la stabilirea datei alegerilor, dar și crearea unei comisii de anchetă pentru a investiga o eventuală implicare a Partidului Democrat în luarea ultimelor decizii ale Curții Constituționale.

15.40: Ședința s-a încheiat.

15.17: Deputații au aprobat numirea deputatei Monica Babuc în funcția de vicepreședintă a Parlamentului.

15.03: Alegerile locale urmează să aibă loc la 20 octombrie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat astăzi unanim de deputați.

14.50: Director-adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, Lidia Chireoglo a fost numită director interimar al CNA, după ce Bogdan Zumbreanu a fost demis de Parlament la 8 iunie.

14.40: Cu votul majorității, comisia a fost instituită.

14.17: Sergiu Litvinenco prezintă de la tribuna Parlamentului un proiect de hotărîre cu privire la constituirea unei Comisii de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013.

14.10: PAS și PPDA au declarat că nu o vor vota pe Marina Tauber la funcția de președinte a Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

14.00: Parlamentul examinează repartizarea deputaților în comisiile permanente.

13.50: Cu excepția deputaților democrați, Parlamentul a votat astăzi în prima lectură proiectul cu privire la abrogarea legii cu privire la cetățenia prin investiții.

13.28: Sergiu Litvinenco prezintă de la tribuna Parlamentului un proiect de lege cu privire la abrogarea legii cu privire la cetățenia prin investiții.

13.25: Cu 57 de voturi, Comisia de anchetă a fost instituită.

13.21: Deputații au aporbat componența Comisiei de anchetă care investiga o eventuală implicare a PDM la luarea deciziilor de către Curtea Constituțională. Din comisie vor face parte:

  • 3 membri din partea PSRM: Vladimir Țurcam, Grigore Novac și Victor Gaiciuc
  • 1 membri din partea PAS: Mihai Popșoi
  • 1 membri din partea PPDA: Dinu Plîngău
  • 3 membri din partea PDM (nu au fost desemnați)
  • 1 membru din partea Partidului „Șor” (nu a fost desemnat)

13.14: Ședința a fost reluată.

12.20: După mai multe cuvântări de la tribuna Parlamentului, deputații au luat o pauză.

11.02: Sergiu Litvinenco prezintă de la tribuna Parlamentului un proiect de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”.

10.52: Cu votul majorității deputaților, Parlamentul a votat în primă lectură proiectul care prevede modificări la modul de numire și eliberare a șefului Servicii Informații și Securitate. Astfel, șeful SIS ar urma să fie propus în Parlament de către președintele R. Moldova.

10.42: Deputatul socialist Vasile Bolea prezintă de la tribuna Parlamentului un proiect cu privire la resubordonarea Serviciului Informații și Securitate de la Parlament către președintele Igor Dodon.

Deputatul democrat Alexandru Jizdan a declarat însă că fracțiunea PDM nu va susține acest proiect.

10.27: Deputații analizează un proiect de reexaminare a Legii cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS). Proiectul prevede că SPPS va trece în subordinea președintelui Dodon.

Proiectul a fost votat cu 61 de voturi.

Proiectul pe care l-ați votat a fost înregistrat la 10 iunie. Nu am văzut niciun aviz”, a menționat însă Sergiu Sîrbu.

10.20: Democrat Vladimir Cebotari insistă pe retragerea unor proiecte de pe ordinea de zi, menționând că acestea nu au fost publicate pe site-ul Parlamentului: „Nu au fost circulate cel puțin către fracțiunea PDM.  Până ieri seara multe din aceste proiecte nu aveau nici număr de înregistrare”.

10.18: Democrații au solicitat retragerea tuturor proiectelor de pe ordinea de zi, iar Zinaida Greceanîi a declarat că acest lucru nu este regulemantar.

Deputatul democrat Dumitru Diacov susține însă că PDM vrea retragerea din agenda ședinței a unor proiecte pentru că fracțiunea PDM nu a reușit analizarea lor.

10.16: Democrații solicită includerea pe ordinea de zi a unui proiect cu privire la instituirea unei comisii de anchetă care va investiga finanțarea externă a unor partide.

„Am fost martorii anumitor probe în spațiul public în privința recunoașterii unor persoane a sumelor enorme de bani primite din străinătate pentru întreținerea unor partide politice”, a declarat Vladimir Cebotari, deputat în fracțiunea PDM.

Pentru propunerea democraților nu au votat însă și celelalte fracțiuni, așa că proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi.

10.08: PDM a anunțat că vicepreședinte al fracțiunii democraților a fost înaintat deputatul Dumitru Diacov, iar secretar al fracțiunii – Sergiu Sîrbu.

10.05: În sală sunt prezenți 88 de deputați. Membrii fracțiunii Partidului „Șor” nu participă la ședința Parlamentului.

10.02: În sală sunt prezenți și deputații fracțiunii Partidului Democrat. De la ședință lipsesc însă Vladimir Plahotniuc, Constantin Botnari și Andrian Candu.