LIVE/ Ședința Parlamentului: Despre ce au discutat deputații

Parlamentul se întrunește astăzi într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi se numără un proiect cu privire la stabilirea datei alegerilor, dar și crearea unei comisii de anchetă pentru a investiga o eventuală implicare a Partidului Democrat în luarea ultimelor decizii ale Curții Constituționale.

15.40: Ședința s-a încheiat.

15.17: Deputații au aprobat numirea deputatei Monica Babuc în funcția de vicepreședintă a Parlamentului.

15.03: Alegerile locale urmează să aibă loc la 20 octombrie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat astăzi unanim de deputați.

14.50: Director-adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, Lidia Chireoglo a fost numită director interimar al CNA, după ce Bogdan Zumbreanu a fost demis de Parlament la 8 iunie.

14.40: Cu votul majorității, comisia a fost instituită.

14.17: Sergiu Litvinenco prezintă de la tribuna Parlamentului un proiect de hotărîre cu privire la constituirea unei Comisii de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013.

14.10: PAS și PPDA au declarat că nu o vor vota pe Marina Tauber la funcția de președinte a Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

14.00: Parlamentul examinează repartizarea deputaților în comisiile permanente.

13.50: Cu excepția deputaților democrați, Parlamentul a votat astăzi în prima lectură proiectul cu privire la abrogarea legii cu privire la cetățenia prin investiții.

13.28: Sergiu Litvinenco prezintă de la tribuna Parlamentului un proiect de lege cu privire la abrogarea legii cu privire la cetățenia prin investiții.

13.25: Cu 57 de voturi, Comisia de anchetă a fost instituită.

13.21: Deputații au aporbat componența Comisiei de anchetă care investiga o eventuală implicare a PDM la luarea deciziilor de către Curtea Constituțională. Din comisie vor face parte:

  • 3 membri din partea PSRM: Vladimir Țurcam, Grigore Novac și Victor Gaiciuc
  • 1 membri din partea PAS: Mihai Popșoi
  • 1 membri din partea PPDA: Dinu Plîngău
  • 3 membri din partea PDM (nu au fost desemnați)
  • 1 membru din partea Partidului „Șor” (nu a fost desemnat)

13.14: Ședința a fost reluată.

12.20: După mai multe cuvântări de la tribuna Parlamentului, deputații au luat o pauză.

11.02: Sergiu Litvinenco prezintă de la tribuna Parlamentului un proiect de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”.

10.52: Cu votul majorității deputaților, Parlamentul a votat în primă lectură proiectul care prevede modificări la modul de numire și eliberare a șefului Servicii Informații și Securitate. Astfel, șeful SIS ar urma să fie propus în Parlament de către președintele R. Moldova.

10.42: Deputatul socialist Vasile Bolea prezintă de la tribuna Parlamentului un proiect cu privire la resubordonarea Serviciului Informații și Securitate de la Parlament către președintele Igor Dodon.

Deputatul democrat Alexandru Jizdan a declarat însă că fracțiunea PDM nu va susține acest proiect.

10.27: Deputații analizează un proiect de reexaminare a Legii cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS). Proiectul prevede că SPPS va trece în subordinea președintelui Dodon.

Proiectul a fost votat cu 61 de voturi.

Proiectul pe care l-ați votat a fost înregistrat la 10 iunie. Nu am văzut niciun aviz”, a menționat însă Sergiu Sîrbu.

10.20: Democrat Vladimir Cebotari insistă pe retragerea unor proiecte de pe ordinea de zi, menționând că acestea nu au fost publicate pe site-ul Parlamentului: „Nu au fost circulate cel puțin către fracțiunea PDM.  Până ieri seara multe din aceste proiecte nu aveau nici număr de înregistrare”.

10.18: Democrații au solicitat retragerea tuturor proiectelor de pe ordinea de zi, iar Zinaida Greceanîi a declarat că acest lucru nu este regulemantar.

Deputatul democrat Dumitru Diacov susține însă că PDM vrea retragerea din agenda ședinței a unor proiecte pentru că fracțiunea PDM nu a reușit analizarea lor.

10.16: Democrații solicită includerea pe ordinea de zi a unui proiect cu privire la instituirea unei comisii de anchetă care va investiga finanțarea externă a unor partide.

„Am fost martorii anumitor probe în spațiul public în privința recunoașterii unor persoane a sumelor enorme de bani primite din străinătate pentru întreținerea unor partide politice”, a declarat Vladimir Cebotari, deputat în fracțiunea PDM.

Pentru propunerea democraților nu au votat însă și celelalte fracțiuni, așa că proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi.

10.08: PDM a anunțat că vicepreședinte al fracțiunii democraților a fost înaintat deputatul Dumitru Diacov, iar secretar al fracțiunii – Sergiu Sîrbu.

10.05: În sală sunt prezenți 88 de deputați. Membrii fracțiunii Partidului „Șor” nu participă la ședința Parlamentului.

10.02: În sală sunt prezenți și deputații fracțiunii Partidului Democrat. De la ședință lipsesc însă Vladimir Plahotniuc, Constantin Botnari și Andrian Candu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *