LIVE/ Guvernul a aprobat eliminarea mai multor facilități fiscale

Cabinetul de miniștri se întrunește în cea de-a doua ședință de Guvern din această săptămână. Pe agendă figurează 7 chestiuni, printre care și aprobarea avizelor la mai multe proiecte de lege.

16.40: Miniștrii au avizat pozitiv proiectul înregistrat de un grup de deputați cu privire la organizarea și funcționarea Curții de Conturi, prin care se prevede că „proiectul vine să soluționeze lacunele de ordin legislativ care stau în calea independenței financiare a instituției supreme de audit din R. Moldova” și „are drept scop să rectifice aceste breșe și să redea Curții de Conturi independența financiară, astfel încât instituția să activeze cu minimum interferențe din partea factorului politic”.

16.37: Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect propus de un grup de deputați cu privire la anularea prevederile care făceau posibilă acordarea asistenței de lichiditate în situație de urgență băncilor insolvabile care ulterior falimentează.

16.26: Cabinetul de miniștri a aprobat mai multe măsuri fiscale, menite să mobilizeze resursele adiționale pentru bugetul anului 2020. Printre acestea se numără:

  • eliminarea scutirii personale a persoanelor fizice cu venituri mai mari de 360 000 lei anual;
  • aplicarea impozitării generale la creșterea de capital, 100% pentru persoane juridice, 50% pentru persoane fizice;
  • reținerea impozitului pe venit la sursa de plată la cota de 12%;
  • eliminarea scutirii la TVA pentru sectorul HORECA;
  • eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte;
  • majorarea taxei pentru poluarea mediului;
  • anularea amnistiei fiscale;
  • aplicarea cu contribuții de asigurări sociale a tichetelor de masă;
  • revizuirea tratamentului fiscal al mărfurilor transportate prin servicii poștale internaționale.

16:10: Ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, prezintă proiectul cu privire la anularea mai multo facilități fiscale.

16.07: Guvernul a aprobat eliberarea din funcție a lui Dumitru Parfentiev, director general al Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *