Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Gazprom a înștiințat autoritățile…

VIDEO Gazprom a înștiințat autoritățile de la Chișinău despre riscul sistării gazelor naturale. Prim-ministra Gavrilița: „Vom merge la Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență în sectorul energetic”

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că va convoca Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic, după ce Moldovagaz a primit o scrisoare de la Gazprom prin care a fost anunțată despre posibilitatea sistării livrărilor de gaze naturale către R. Moldova, în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Declarațiile au fost făcute de către prim-ministra Gavrilița miercuri, 19 ianuarie, în cadrul unui briefing de presă.

„Vreau să vă informez că ieri compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care anunță intenția de a sista livrările de gaze naturale către R. Moldova, în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Cu alte cuvinte, avem o scrisoare oficială de la Gazprom prin care suntem înștiințați oficial că există riscul real să ne fie tăiat gazul în cazul neachitării avansului pentru luna ianuarie Moldovagaz nu a găsit soluții pentru a achita plata. (…) Guvernul consideră că există un risc real, la 13:00 se va întruni CSE. La 15:00 va avea loc ședința Guvernului, după ședință vom informa despre deciziile luate. Poziția mea la CSE va fi de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic, mâine voi merge la Parlament pentru a cere acest lucru, voi convoca CSE pentru a identifica soluții. Reamintim că preocuparea principală a Guvernului este să ajute familiile și gospodăriile casnice pe perioada rece a anului”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

În context, viceprim-ministrul Spînu a menționat că Moldovagaz mai are la dispoziție o zi pentru a achita avansul total de 63 de milioane de dolari concernului rus Gazprom.

„Guvernul și-a onorat fiecare punct din protocolul semnat cu Gazprom la Sankt-Petersburg. Conform contractului, Moldovagaz urma să achite costul integral al consumului pentru decembrie și acesta a fost achitat până pe 14 ianuarie. Până pe 20 ianuarie Moldovagaz trebuie să achite avansul total de 63 de milioane de dolari concernului rus Gazprom. Achitările curente pentru gaz se fac la timp și vorbim de câteva zile în care Moldovagaz nu va reuși să colecteze cele 25 de milioane de dolari. (…)”, a declarat Andrei Spînu.

Compania Moldovagaz, care în două zile trebuie să achite avansul total de 63 de milioane de dolari concernului rus Gazprom, cere amânarea plății. Până acum, Moldovagaz a achitat 23 de milioane de dolari companiei ruse de energie pentru consumul de gaze pentru luna ianuarie, iar până joi, 20 ianuarie, se preconizează să mai achite încă 15 milioane de dolari, astfel că, cel mai probabil Moldovagaz va mai datora companiei ruse de energie încă 25 de milioane de dolari. 

În contextul în care compania rusă de energie Gazprom este acționarul majoritar al Moldovagaz, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că a cerut președintelui Comitetului de gestionare al companiei ruse, Alexey Miller, să propună soluții, inclusiv să ofere 30 de zile pentru ca Moldovagaz să achite avansul concernului rus pentru luna ianuarie. Totodată, vicepremierul Andrei Spînu a afirmat că Moldovagaz a începută să achite avansul pentru luna ianuarie și că cel mai probabil suma pe care compania nu o va putea colecta până pe 20 ianuarie curent variază între 25 și 32 de milioane de dolari.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat marți, 11 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că suma avansului pentru luna ianuarie pe care trebuie să-l achite Moldovagaz către Gazprom constituie 63 de milioane de dolari.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi.