Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Stoianoglo, la al treilea…

VIDEO Stoianoglo, la al treilea briefing în ultima lună: PG va înainta Guvernului o inițiativă legislativă cu privire la includerea arestului pentru șoferii prinși băuți sau sub influența drogurilor la volan

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susține că va înainta Guvernului o inițiativă legislativă cu privire la includerea unor noi sancțiuni, printre care și arestul, pentru șoferii prinși băuți sau sub influența drogurilor la volan.

În context, Stoianoglo propune ca șoferii care vor fi prinși beți sau drogați la volan să fie atrași la răspundere contravențională fiind pasibili de pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 15 zile de arest contravențional, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport de la 6 luni până la 3 ani.

Anunțul a fost făcut de Stoianoglo în al treilea briefing susținut în ultimele 30 de zile.

„Vă comunic despre o inițiativă de modificare conceptuală a legislației naționale pe un anumit segment de infracționalitate.

(…) Am convingerea că banii contribuabililor, efortul și resursele organelor de drept nu trebuie irosite în lupta cu infracțiunile inventate, ci trebuie direcționate spre combaterea faptelor infracționale care comportă un real pericol pentru securitatea cetățenilor și a statului.

A venit timpul ca politica penală, resursele organelor de drept și ale justiției să fie centrate pe executarea acestei sarcini, și anume – pe ocrotirea drepturilor și intereselor persoanelor, și ale societății.

Inițiativele legislative pe care le înaintăm și pe care vi le aducem la cunoștință, sunt orientate spre decriminalizarea legii penale și eficientizarea luptei cu un viciu social – conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.
Fără îndoială că trebuie să luptăm și să facem eforturi conjugate pentru eliminarea acestui viciu social, doar că măsurile statului în acest sens trebuie să fie operative, durabile și cel mai important – eficiente.
Studiul realizat de Procuratura Generală demonstrează că ceea ce s-a întâmplat până în prezent nu a avut nici un efect în lupta cu acest fenomen.

Din contra, abordările actuale au criminalizat artificial societatea, transformând în criminali zeci de mii de cetățeni, privându-i pentru lungi perioade de anumite drepturi elementare, cum ar fi: dreptul la circulație sau dreptul la angajare.
Analiza generală a stării criminalității arată că din totalul infracțiunilor înregistrate, cazurile de conducere a transportului în stare de ebrietate variază de la media de 15%, și poate ajunge uneori chiar și la 30% săptămânal.
Statisticile indică o sporire a numărului de cazuri de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate de la 4013 cazuri în anul 2019 la 4410 cazuri în 2020.

Altfel spus, din numărul total al infracțiunilor înregistrate în cursul anului trecut – 16,7 la sută constituie anume conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.
Mai mult, doar în anul 2019, instanțele de fond au emis în total 11 mii de sentințe, din care circa 4 mii vizau anume acest tip de infracțiuni. În anul 2020, din totalul celor 10 mii de sentințe dictate de prima instanță, circa 35 la sută din verdicte au vizat șoferii băuți sau drogați la volan.

Imaginați-vă că, practic fiecare a treia hotărâre judecătorească sau sentință se referă la un caz de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.
Și mai grav este faptul că această dinamică este în constantă creștere și oricâți oameni nu ar fi condamnați penal pentru această infracțiune, numărul cazurilor nu scade. Asta denotă și constituie o confirmare suplimentară că politica penală a statului în acest domeniu este ineficientă total.

Problema nici nu ar fi aici, pentru că dacă ne uităm la eficiența acestui proces, constatăm că în unele cazuri aceste dosare sunt încetate în legătură cu expirarea termenului de prescripție, și, respectiv, fără măsuri punitive reale pentru cei prinși beți sau drogați la volan.

Inițiativa cu care intervine Procuratura Generală este amplă și are scopul de a eficientiza combaterea acestui flagel.

În primul rând, ea permite economisirea a zeci de milioane de lei din bugetul de stat, are drept obiectiv adiacent – eliminarea corupției și ceea ce este cel mai important – face pedeapsa – efectivă.

Și anume, venim cu inițiativa ca în decurs de 30 de zile de la comiterea abaterii, cei prinși băuți sau drogați la volan să-și primească pedepsele binemeritate.

În concret, propunem ca acțiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate, fără urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei, să fie trecută din categoria infracțiunilor penale în cea a contravențiilor, pentru care să fie prevăzută o pedeapsă mai dură.

Pentru realizarea durabilă a acestei reforme conceptuale, propunem de asemenea, adoptarea unor decizii colaterale, și anume, instituirea interdicției opririi nejustificate a vehiculului de către agentul de circulație.
Oprirea va fi admisă doar în cazul încălcării vădite a regulilor de circulație rutieră, fapt ce va permite asigurarea, în deplină măsură, a prezumției nevinovăției și a altor drepturi constituționale.

Factorul corupției este foarte ridicat în cazurile opririi nejustificate a automobilelor, iar de altă parte, nu influențează în niciun fel securitatea la trafic. (…)

De asemenea, considerăm necesară racordarea pragului minim de alcoolemie la standardele internaționale și regionale, pentru care conducătorul auto poate fi tras la răspundere, și bineînțeles, suntem categorici în – majorarea și agravarea răspunderii pentru acest tip de abatere. (…)

Cine va urca beat sau drogat la volan și va produce un accident rutier soldat cu urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei, va fi tras la răspundere penală. În cazul săvârșirii unor astfel de fapte de către o persoană care a fost anterior condamnată pentru infracțiuni similare – mijlocul de transport utilizat va fi confiscat.
În celelalte cazuri, în lipsa unor consecințe grave, persoanele vor fi atrase la răspundere contravențională fiind pasibili de pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 15 zile de arest contravențional, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport de la 6 luni până la 3 ani.

În cursul acestei săptămâni, Procuratura Generală va înainta această inițiativă Guvernului pentru inițierea procedurilor corespunzătoare de legiferare.
Sunt convins că efectele acestor modificări se vor resimți chiar în primele trei luni de la intrarea în vigoare a propunerilor Procuraturii Generale”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

La 23 august curent, la trei zile de la ultima conferință susținută la 19 august curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din nou în fața presei.

Atunci, Stoianoglo a înaintat, către guvernare, un pachet cu zece pași pe care îi propune pentru lupta împotriva corupției.

Detalii aici: ULTIMA ORĂ! Stoianoglo propune ridicarea imunității pentru toți deputații. Zece pași propuși de procurorul general pentru lupta anticorupție