Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La ce universitate din Moldova…

La ce universitate din Moldova ar vrea să învețe Maia Sandu

În curând începe admiterea în universităţi. Am întrebat-o pe Ministra Educației Maia Sandu, dacă aţi fi o potenţială candidată, cum aţi alege viitoarea facultate, după ce criterii?

— Tinerii care vor să meargă la o facultate trebuie să facă două alegeri: profesia pe care doresc să o urmeze şi instituţia care îi poate pregăti cel mai bine pentru această profesie. În cazul alegerii instituţiei, decizia nu ar trebui să fie atât de dificilă. Din păcate, lipsa unui sistem de asigurare a calităţii şi gradul scăzut de transparenţă din partea instituţiilor care oferă programe de studii superioare complică lucrurile. Dacă am fi avut un sistem extern de asigurare a calităţii bine pus la punct, tinerii ar fi putut lua decizii informate în baza unor evaluări obiective care să conţină informaţii detaliate despre procesul educaţional, metodele de predare, calitatea profesorilor, gradul de corespundere a conţinuturilor aşteptărilor angajatorilor, indicatorul de angajabilitate a absolvenţilor, calitatea infrastructurii. Noi am făcut doar primii paşi pe această cale şi putem oferi informaţii doar pentru un număr limitat de programe (de ex., la adresa www.aracis.ro/activitati-internationale/evaluari-internationale pot fi găsite rapoartele de evaluare pentru programele de licenţă la drept).

Pentru celelalte programe lucrul abia începe. În acelaşi timp, este regretabil că instituţiile de învăţământ publică atât de puţină informaţie pe paginile lor web despre oferte. În aceste condiţii, dacă ar trebui să fac o alegere, cred că aş opta pentru un program la o instituţie cu tradiţii, făcând, în acelaşi timp, o mică cercetare cu privire la calitatea cadrelor didactice care predau la acest program şi răsfoind prealabil programa analitică (sylabus).

Vezi interviul complet cu Maia Sandu AICI.